Gulyás Gergely nem, a Momentum viszont legalizálná a melegházasságot

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint csak a marihuánát lehet legalizálni, a melegházasságot nem. Megkérdeztük az ellenzéki pártokat, hogyan viszonyulnak a kérdéshez.

2021. szeptember 15., 18:50

Szerző:

Gulyás Gergely a szerdai Kormányinfón arra az újságírói kérdésre válaszolva, hogy elképzelhetőnek tartja-e a melegházasság legalizálását Magyarországon, azt reagálta, hogy „legalizálni maximum a marihuánát lehet, a melegházasságot nem”. A nagy port kavaró kijelentés után a 168 felkereste az ellenzéki pártokat, hogy arról kérdezze őket, hogyan viszonyulnának kormányon a melegházasság kérdéséhez, valamint a marihuána legalizálásához. 

A Momentum megkeresésünkre úgy reagált, hogy jelenleg csak a marihuánafogyasztás dekriminalizációját tartják időszerűnek, a liberalizációt nem tervezik, ugyanis ez a kérdés nem tartozik Magyarország legfontosabb problémái közé. Hozzátették: ebben a kérdéskörben sokkal fontosabb lenne a szintetikus droghasználat visszaszorítása, az ezzel járó ártalmak csökkentése, az ide vezető szociális körülmények javítása. Melegházasság kérdésében úgy fogalmaztak, hogy támogatják az azonos neműek házasságát és az azonos nemű szülők általi örökbefogadást is. Megjegyezték, hogy politikusaik és szakpolitikusaik is ezt az álláspontot képviselik a közös ellenzéki programírásban.

A Jobbik nem készül drogliberalizációra. Azt írták kérdésünkre, a CBD-termékek ellenben nem tartalmaznak pszichoaktív összetevőket, éppen ezért indokolt a kapcsolatos szabályozás enyhítése. Magyarországon több helyen, ugyan legálisan, ellenben nagyon drágán lehet vásárolni ilyen termékeket. Az ára miatt tehát, sok beteg, rászoruló ember nem tud hozzájutni. Azoknak, akik nem egy esetben súlyos betegséggel küzdenek, orvosi javaslatra, meg kell adni a lehetőséget, hogy reális áron juthassanak hozzá a CBD termékekhez. Ami a melegházasságot illeti, náluk nincs most napirenden ez a kérdés – az előválasztásra és a közös kormányprogram lefektetésére koncentrálnak. Ahogy fogalmaznak, a néppárti Jobbik elsősorban a férfi és nő közötti házasságot preferálja, ugyanakkor nem vonják kétségbe azt a jogot, hogy azonos nemű párok is hivatalosan összekössék az életüket. Ennek lehetősége bizonyos tekintetben most is adott, erre van a bejegyzett élettársi kapcsolat intézménye, amit elegendőnek tartanak. Természetesen semmi nem zárja ki azt, hogy – Orbán stigmatizáló hergelése és a Rogán által irányított gyűlöletpropaganda helyett – valódi és értelmes párbeszédet, vitát folytassanak egyes társadalmi kérdésekről.

Kérdéseinkkel felkerestük a többi ellenzéki pártot is, az MSZP és LMP válaszából pedig kiderült, hogy a közös program megalkotásáig nem kívánnak az érintett kérdésekben nyilatkozni. Mint írták, az elmúlt hónapokban a választók és civil szervezetek több ezer építő jellegű javaslatot küldtek a Közös Alap elnevezéssel júniusban nyilvánosságra hozott és társadalmi vitára bocsátott közös ellenzéki programalaphoz. „A közös kormányprogram formálódik, amennyiben ez a folyamat lezárul, tájékoztatni fogjuk a közvéleményt, ezt követően tudunk az egyes szakpolitikai kérdésekre érdemi választ adni, addig is türelmüket kérjük” – írták. A DK és a Párbeszéd ezidáig nem válaszolt megkeresésünkre.

(Kiemelt kép: MKKP Gulyás Gergely plakátjai 26. budapesti PRIDE 2021. Július 25-én. Fotó: Merész Márton / 168.hu.)

 

 

 

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.