Gulyás Gergely elárulta, mit tervez a kormány jelenleg a budapesti önkormányzati rendszerrel

Orbán Viktor válaszra sem méltatta az ellenzéki képviselőt, aki a főváros sorsáról érdeklődött. A kancellária vezetőjének sorai ugyanakkor nemcsak az önkormányzatok feletti kormányzati kontrollt ismerték el...

2018. július 12., 18:49

Szerző:

„A 2010-es parlamenti és önkormányzati választások után olyan új típusú együttműködés jött létre a Kormány és a főváros vezetése között, amelynek köszönhetően Budapest példátlan léptékű fejlődésnek indult. Ennek az együttműködésnek köszönhető az is, hogy a húsz évig regnáló baloldali-liberális városvezetés által elmulasztott, félbehagyott, vagy hibásan kivitelezett fejlesztéseket sikerül (és részben már sikerült) pótolni, befejezni, illetve kijavítani.

A Kormány és a főváros közös célja, hogy 2030-ra Budapest a legjobb életminőséget nyújtó nagyvárosok egyike legyen Európában. Ennek érdekében 2019-ben elkészül Budapest tízéves fejlesztési terve, a 2020 és 2030 közötti időszakra szóló stratégiai városfejlesztési koncepció.

A rendszerváltás óta nem volt arra példa, hogy a Budapest fejlesztéséért való kormányzati felelősség egy Minisztérium hatáskörében kifejezetten megjelenjen.

Gulyás Gergely gyakorlottan hárított, ám a válasz sokat sejtet
Fotó: Merész Márton

A Kormány tagjainak feladat- és hatásköréről szóló 94/2018. (V.22.) Korm. rendelet értelmében a Miniszterelnökséget vezető miniszter Budapest fejlesztésével kapcsolatos kormányzati feladatait a főpolgármesterrel együttműködve látja el. Ennek megfelelően a kormány és a főváros vezetésének szakmai együttműködése minden eddiginél szorosabb.

Tájékoztatom továbbá Képviselő Urat arról is, hogy jelen pillanatban az önkormányzati rendszert érintő átalakítási javaslat nincs se a Kormány, se az Országgyűlés asztalán, ráadásul a kérdésben szabályozási kompetenciával nem a Kormány, hanem az Országgyűlés rendelkezik."

Az idézett miniszteri választ Gulyás Gergely adta Molnár Zsoltnak. A szocialista képviselő ugyanis komolyabb kérdéscsomagban tudakolta Orbán Viktor kormányfőtől, hogy melyek a kétharmados hatalom valós szándékai a 2019. őszi önkormányzati választás előtt. Molnár felidézte: Budapest egyszer már megtapasztalta, hogy egy önkormányzati választás előtt néhány hónappal a Fidesz kétharmados többsége újraírja a város önkormányzásának szabályait. Négy évvel ezelőtt a Fővárosi Közgyűlés összetételét és megválasztásának szabályait önkényesen, egyoldalúan változtatta meg az akkori kormánytöbbség.

„Tekintettel arra a tényre, hogy a 2014-es országgyűlési választáson nem az akkori kormánypártok kapták a legtöbb szavazatot Budapesten, nehéz volt nem úgy értelmezni a beleavatkozást, mint a fővárosi kormánytöbbség biztosítása érdekében hozott döntést. Most, négy évvel később hasonló a helyzet: a kormánypártok ma sincsenek többségben Budapesten" – írta Molnár, figyelmeztetve mindarra, amiről a 168 Óra is többször beszámolt: januárban és  tavasszal is arról szóltak hírek, hogy már a 2019. őszi önkormányzati választásokkor új rendszert léptetnének életbe, ha a Fidesznek és Orbán Viktornak sikerül harmadszor is kétharmaddal kormányt alakítania idén tavasszal.

Orbánnak márpedig sikerült.

A Fővárosi Közgyűlés rendkívüli ülése A Fővárosi Közgyűlés rendkívüli üléseit még a közvetlenül választott főpolgármester vezeti. Még
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Érdemes felidézni, Tarlós István főpolgármester is pedzegette a nyilvánosság előtt, de Karácsony Gergely zuglói polgármester is azt nyilatkozta januárban a 168 Órának: látott már olyan tervezetet, amelyről Tarlós beszélt, azaz amely azzal számol, hogy amennyiben áprilisban megvan (minthogy meglett) a Fidesz-KDNP kétharmada, módosítják az önkormányzati törvényt, s lényegében felszámolják a közvetlen helyi képviseleti rendszert. Elsősorban mindez a fővárosi önkormányzatokat, pontosabban a kerületeket érintené, ami korábban is már sokszor felmerült, miközben az „ernyő", a fővárosi önkormányzat egyre erőtelenebb a kormánnyal szemben. 

Többször írtunk arról is: az Orbán-adminisztráció az elmúlt nyolc évben folyamatosan elvonta Budapesttől az adókat, a fejlesztési forrásokat, az állami és uniós tá­­mogatásokat, ellenben meghagyta az önkormányzatnak a legnehezebb feladatokat, például a BKV működtetését vagy a 3-as metró felújítását.

Az előző önkormányzati választás előtt ugyan még úgy tűnt, épp a kerületvezetőket erősítette meg a kabinet a választási szabályok önkényes módosításával, ám most mégis úgy tűnik, a fővárosi Fidesz elbukott a kormányzati akarattal szemben: ha módjuk lesz rá, meg is valósítják a vélhetően a budapesti adóbevételek begyűjtését célzó terveket. Mindez magyarázatként szolgálhat például arra, hogy Kocsis Máté, a Fidesz-KDNP sikeresnek mondható józsefvárosi vezetője miért mondott le kerületéről, s tért át inkább a Fidesz frakcióvezetői székébe. (Ettől még  a kormányoldal fölényes győzelmet aratott a megüresedett polgármesteri székre kiírt időközi választáson.)

A magabiztos Fidesz-fölény ugyanakkor egyelőre nehezen értelmezhető egész Budapestre, hiszen az áprilisi országgyűlési választáson még jóval árnyaltabb volt a kép, így Orbán kicsit sem lehet biztos abban, hogy tarol a jövő évi önkormányzati választáson. Sőt, vélhetően nem véletlenül kérte fel Tarlós Istvánt sem arra, vállalja el ismét a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltségét. Nagy kérdés azonban, hogy milyen együttműködést hoz a következő egy év a Budapestért felelős kormányzati szerv és Tarlós között... 

Már csak ezért is aktuális, hogy az MSZP-s politikus Budapest önkormányzásának esetleges átalakításának minden aspektusára rákérdezett a kormányfőnél (így Gulyás Gergelynél):

  • Tervezi-e a kormány Budapest önkormányzati rendszerének átalakítását?
  • Tervezi-e a kormány a budapesti kerületek átszervezését, jelenlegi struktúrájának átalakítását?
  • Tervezi-e a kormány a budapesti kerületek számának csökkentését?
  • Tervezi-e a kormány a főpolgármesterség, mint vezetői tisztség megszüntetését?
  • Tervezi-e a kormány a főpolgármester közvetlen megválasztásának átalakítását?
  • Tervezi-e a kormány a Fővárosi Közgyűlés megszüntetését?
  • Tervezi-e a kormány a Fővárosi Közgyűlés képviselői jelenlegi megválasztási metódusának megváltoztatását?
  • Tervezi-e a kormány a kerületi önkormányzati polgármesterek és képviselők jelenlegi megválasztási metódusának megváltoztatását?
  • Zajlik-e jog előkészítő munka bármely felvetett kérdéssel kapcsolatban?
  • Zajlott-e bármilyen értékel ő munka a 2014-es jogszabály változtatás értékelésével kapcsolatban az elmúlt években?

Érdemi válasz persze az igencsak konkrét kérdésekre nem szerepel Gulyás Gergely írásában, amelynek utolsó bekezdésével azonban a kancelláriaminiszter ugyan kitérni igyekezett, de lényegében ígéretet tett arra, hogy nem változtat az Orbán-kormány a fővárosi önkormányzati rendszeren a választás előtt.

Nagy kérdés persze, Gulyás szava garancia-e bármire.