Lesz vajon Orbán-Márki-Zay vita?

A Greenpeace szorgalmazza. 

2022. január 18., 12:13

Szerző:

Zöld nyilatkozat aláírására kéri az országgyűlési választás jelöltjeit a Klímaválasztás 2022 kampány, amelyet a Greenpeace Magyarország, az aHang, a Fridays For Future Magyarország, és az Extinction Rebellion Magyarország indított – áll a Greenpeace a Telexhez eljuttatott közleményében.

„Nyolc évünk maradt érdemben cselekedni, ha túl akarjuk élni ezt az évszázadot, verik a vészharangot a tudósok. Az április 3-án megválasztott képviselőink ennek az időszaknak a felében fogják irányítani hazánkat. Ez hatalmas felelősség, de hatalmas lehetőség is: ha jól csinálják a dolgukat, ha felfogják, hogy az emberiség és benne Magyarország túlélése a tét, akkor még elkerülhetjük a klíma- és ökológiai válság legrosszabb forgatókönyveit. De ehhez elkötelezett vezetők kellenek: erről döntünk április 3-án.”

– nyilatkozta Perger András, a Greenpeace Magyarország klíma- és energiakampány-felelőse.

A Klímaválasztás 2022 kampány szervezői ezért a következő hetekben mind a 106 egyéni választókerületben felkeresik a közvélemény-kutatások alapján két legesélyesebb képviselőjelöltet, hogy arra kérjék őket: köteleződjenek el egy zöld nyilatkozat mellett. 

A Greenpeace Magyarország tavaly júliusban felhívást intézett a miniszterelnökhöz és a 2022-es választáson induló miniszterelnök-jelöltekhez, hogy osszák meg zöld programjaikat, ezek kiértékelése itt olvasható.

Az októberi ellenzéki előválasztásokon a Greenpeace és a HVG közösen szervezett eseményén Magyarországon először ültek le vitázni miniszterelnök-jelöltek napjaink legkritikusabb környezet- és természetvédelmet érintő kérdéseiről. A Greenpeace azt várja, hogy Orbán Viktor, a Fidesz-KDNP, és Márki-Zay Péter, az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltje egy hasonló vita keretében mérje össze zöld elköteleződésüket a nagy nyilvánosság előtt – olvasható a közleményben.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Unsplash)

 

 

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.