Gréczy Zsolt: Olyan válságnak nézünk elébe, amilyen még nem volt

A Demokratikus Koalíció politikusa az Egységben Magyarországért eredményváróján nyilatkozott a 168-nak.

2022. április 3., 20:48

Szerző: ,

Gréczy Zsolt az Egységben Magyarországért eredményváróján kérdeztük az esetleges választási eredményről, arról, hogy mit tenne az ellenzék, ha megnyerné a választást, valamint azt, hogy hogyan tovább egy újabb Fidesz-győzelem esetén.

Mit gondol a választási részvétel friss adatairól?

Nagyon sokan vettek részt a választáson, az is lehet, hogy végeredmény öreg vad lesz. minden idők rekordja. Ez azt jelenti, hogy az ország komolyan vette a választást. Nagyon nagy erőket mozgósított mindkét oldal.

A Mediánnak vannak előzetes adatai, ami elég rossz az ellenzék eredményeire nézve. Ha ezek az adatok valósak, akkor hol hibázott az ellenzék? Mi nem működött a kampányban?

Nem tudom, hogy Medián adatai mennyire lesznek pontosak. Závecz Tibor mondta az egyik tévé műsorban, hogy kicsit túl bátornak tartja ezt a fajta mandátumbecslést, de hát ez egy nem szabad és nem tisztességes választás, hiszen nem szabad az a választás, ahol van, aki levélben szavazhat és van, akinek órákon át kell sorba állnia egy külképviseleten.

Nem szabad az választás, ahol az állami televízióban nem szerepel az ellenzék, ahol ellenzéki politikusokat pénzbüntetésre büntetnek a véleményük elmondása miatt. Megszületett az egység, programot is alkottunk.

Meglátjuk, mi lesz az eredmény. 

Egy esetleges győzelem, minek lesz köszönhető elsődlegesen? A kampányuknak vagy annak, hogy elegük lett az embereknek?

Magyarország bajban van és az is látszik, hogy az Orbán-rendszer elindult lefelé.

Lehet, hogyha ez a választás ősszel van, akkor más eredmény születik.

Az emberek most kezdik el érezni a háború okozta válságot, a gazdasági válságot, az inflációt, költségvetési hiányt. Az ellenzék ereje megfeszítésével kihozta ebből a maximumot. Ha igazak azok a felmérések, amelyek szerint Orbán Viktornak semmiképpen nincs kétharmada, sok embert nem vigasztal, de előre lépésnek tekinthető. 

A Demokratikus Koalíció mindent megtett a kampány során? Mit tapasztalt?

Az előválasztás után a Demokratikus Koalíciónak volt a legtöbb egyéni jelöltje. Rettenetes sok munkát végeztek a jelöltek, a legkisebb falvakba is elmentek. Sokat segítettek egymásnak a pártok, nagyon bízom benne, hogy ez az ellenzéki együttműködés együtt marad.

Egy esetleges vereség esetén is?

Azt szeretném, ha ez a választási együttműködés együtt maradna.

Ezek a pártok egymásra vannak utalva. Meg fogjuk látni, hogy az Orbán-kormány hogy birkózik meg a nagyrészt saját maga által teremtett válsággal.

Milyen konzekvenciákat kell levonnia az ellenzéknek abban az esetben, ha nem nyer?

Nyilván minden párt meg fogja a megfelelő testületeivel vitatni az eredményt, akármi is lesz az.

De amíg nincs hivatalos eredmény arról, hogy az Orbán-kormány marad, addig miért ne élhetnék a reménnyel, hogy hátha nem így lesz.

Pár perccel ezelőtt Komjáthi Imre azt nyilatkozta nekem, hogy még ha nyer is Orbán Viktor, akkor másfél éven belül meg kell, hogy bukjon, mert nem fogja tudni kezelni a válságot. Egyetért ezzel?

A magyar közjogi rendszer olyan, hogy a kormányok elég stabilak tudnak maradni. Minden kormány végig csinálta eddig a ciklusát 1990 óta, de kétségkívül olyan válságnak nézünk elébe, amilyen még nem volt. Amikor arról beszélnek, hogy megszűnik a családok támogatása, mikor brutális élelmiszerár emelés következik, mikor hétszáz forint egy liter benzin, akkor egy ideig bármilyen kormány foghatja ezt Brüsszelre, Moszkvára, LMBTQ-csoportokra, ez nehéz lesz.

Ezeket a válságpontokat van ereje az ellenzéknek kezelni? Megvan a megfelelő szakember gárdája és felkészültsége?

Egyrészt abban a másodpercben, hogy nyer az ellenzék, megnyílnak a pénzcsapok. Orbán Viktor maradása azt kockáztatja, hogy Magyarország nem kap uniós támogatást, az pedig tudjuk, hogy mit jelent.

(Kiemelt kép: Gréczy Zsolt, a Demokratikus Koalíció (DK) parlamenti képviselője beszédet mond az ellenzéki pártok Értékelni jöttünk! címmel meghirdetett tüntetésén a Szent György téren Orbán Viktor évértékelő beszéde után 2019. február 10-én. Fotó: MTI/Mohai Balázs)

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.