Göncz Árpád egész életében a demokráciáért küzdött

Az egykori köztársasági elnök február 10-én lenne százéves.

2022. február 7., 11:39

Szerző:

Sokfelé lesz megemlékezés, a Városház Parkban GÖNCZ100 kiállitás, az óbudai Platán Könyvtárban bőröndkiállitás, a Vérhalom téri házuk előtt kerítéskiállitás nyílik. A Nagy Imre Alapítvány online megemlékezést tart, amely Facebookon követhető (https://www.facebook.com/nagyimrealapitvany), a Budapesti Fesztivál Zenekar a február 11-i koncertjét szintén az ö emlékének ajánlja. Ezt Göncz Kinga MSZP-s politikus, volt külügyminiszter számolt be róla Facebook-oldalán, hogy idén lenne 100 éves édesapja, a néhai Göncz Árpád köztársasági elnök.

Mint írtunk róla, a Göncz Árpád Alapítvány, együttműködve a csatlakozó intézményekkel, önkormányzatokkal széles körben emlékezik meg névadója életéről, munkásságáról Göncz Árpád születésének 100. évfordulóján. Az óbudai házban, a Bécsi út 88-90-ben, ahol 1947 és 1990 között éltek feleségével, Göncz Zsuzsával, és ahol a gyerekei születtek és felnőttek Göncz Árpád Emlékhely nyílik, benne egykori bútoraik, kedves tárgyaik, könyvtáruk. Ennek létrehozására az árverésen való részvételetekkel bárki hozzájárulhat.

A részletes programot a Göncz Árpád Alapítvány honlapján lehet megnézni: www.gonczarpad.hu.

Ahogy a honlapon írják, az 1922-ben született Göncz Árpád egész élete a demokráciáért folytatott következetes küzdelem jegyében telt. 

"Az 1989-90-es közép-kelet-európai demokratikus változások kiemelkedő szereplője, aki a XX. század mindkét totalitárius rendszerével, a fasizmussal és a kommunizmussal is szembeszegült. Életpályája szinte összefoglalja a magyar 20. század történetét. A magyar progressziónak nemigen akadt olyan fontosabb csoportja, amellyel ne lett volna kapcsolatban. A magyar demokrácia megteremtésére és védelmére irányuló erőfeszítéseknek nemigen akadt olyan fontos eseménye, amelyből ne vette volna ki részét".

(Kiemelt kép: MTI Fotó: Cseke Csilla)

07:52

Felsővezeték-szakadás miatt késések várhatók a Déli pályaudvarról induló és oda érkező vonatoknál, közölte a Mávinform szerda reggel az MTI-vel.