Cáfol a gimnázium: A tanár többet keres, mint a takarító, 7480 forinttal

A budapesti Xantus János Két Tanítási Nyelvű Gimnázium takarítót és tanárokat keres. Az egyik legnagyobb álláshirdető portálon megjelent hirdetések szerint a takarítónak többet fizetnének, mint a keresett tanároknak. Az iskola igazgatónője az iskola honlapján reagált az újságíróknak.

2022. szeptember 19., 14:12

Szerző:

Ahogyan arról mi is beszámoltunk, az iskola a profession.hu oldalon adott fel hirdetéseket: a takarítónak havi nettó kétszázezer forintos fizetést ajánlanak, míg a két tanári állást havi bruttó 203 ezer forintos fizetéssel hirdetik, aminek a nettója kedvezmények nélkül 135 ezer forint. 

Valójában nem annyi az annyi

Az intézmény vezetője, dr. Fehérvizi Judit az iskola honlapján reagált a hirdetés nyomán megjelent cikkekre: „A Xántus János Két Tanítási Nyelvű Gimnázium pedagógus munkakörben foglalkoztatott munkavállalói a mindenkori érvényes Pedagógus bértábla alapján kerülnek bérezésre. Az Intézmény alapítványi fenntartású, emiatt az állami intézményektől eltérően, álláshirdetést a közszolgálati állásportálon, a közigállás.gov.hu felületén nem áll módjában közzé tenni. Az Intézmény által használt Profession állásportál nem ad lehetőséget a bérezésre vonatkozó szöveges megjelenítésre („bérezés a Pedagógus bértábla szerint”), csak egyetlen konkrét összeg jelölhető meg, amitől azonban a jelentkezőket megillető konkrét bér pozitív irányban eltérhet, a Bértábla szerinti besorolásuknak megfelelően. Az aktuális hirdetésekben a 2022-ben érvényben levő Bértábla legalacsonyabb, gyakornokra vonatkozó alapilletménye szerepel (203 000 Ft), amely nem tartalmazza a garantált bérminimumra történő kiegészítés összegét (57 000 Ft) és a 20%-os ágazati szakmai pótlékot (52 000 Ft). A hirdetések ily módon történő megjelenítése mindezidáig nem okozott értelmezési problémát
a jelentkezők számára."

Így már valóban nem áll meg az az állítás, miszerint a takarítóknak többet ajánlana az iskola, mint a pedagógusoknak, ugyanis ha a bruttó 312 ezer forintos tanári bért vesszük alapul, amelyben már benne van a garantált bérminimumra történő kiegészítés összege és az ágazati pótlék is, annak a nettója (ha semmilyen kedvezményre nem jogosult az illető) 207 480 forint a profession.hu bérkalkulátora szerint.

A diplomás tanerő 7480 forinttal többet keres ma Magyarországon, mint egy takarító. 

(Kiemelt fotónk illusztráció: Diák a felzárkóztató órán. MTI/Balázs Attila)

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.