Gigantikus fantomcég bukott le az Alföldön

Hárommilliárd forint adót és járulékot csalt a bűnszervezet, amelyik több mint 30 vagyonvédelmi társaságot működtetett. A Csongrád-Csanád Megyei Főügyészség őrizetbe vette a fantomhálózat fejeit.

2021. június 3., 12:57

Szerző:

Kedden összehangolt akció keretében vette őrizetbe az öt gyanúsítottat a NAV, miután több helyszínt felkutattak, és dokumentumokat foglaltak le. Az őrizetbe vettek között  a bűnszervezet vezetője, könyvelője, adminisztrációs ügyintézője és a színlelt könyvelés végzője, a strómanok és a vezetésükkel érintett cégek biztosítója, a cégeket alapító ügyvéd, valamint a pénzeket elosztó személy is.

A Csongrád-Csanád Megyei Főügyészség megalapozott gyanúja szerint a gyanúsítottak 2016-tól egy olyan bűnszervezetet hoztak létre, amely több mint harminc cégből áll. A bűnszervezet őrző-védő szolgáltatásokat nyújtott, azonban nem fizette a közterheket. A számlázási lánc legalsó szintjén álló cégek sem adót, sem járulékot nem fizettek. A főügyészség szerint a bűnszervezet folyamatosan hozta létre, szüntette meg, vagy fantomizálta a cégeket egy ügyvéd segítségével.

A nyomozás során kiderült az is, hogy egyetlen ember irányította az összes gazdasági társaságot, holott a cégjegyzék szerint mások voltak a vezetők. A strómanokat hátrányos helyzetű személyek közül választották ki, akik anyagi ellenszolgáltatás fejében névlegesen vettek részt a cégalapításban, azt követően azonban mind a cégeket, mind a cégek bankszámlái feletti és egyéb rendelkezési jogokat átadták a bűnbanda részére.

A bűnszervezet 1,6 milliárd forint áfa, és 1,7 milliárd forint foglalkoztatási járulék vagyoni hátrányt okozott. A főügyészség indítványozta, hogy tartóztassák le az őrizetbe vetteket, mivel szerintük fennáll a szökés veszélye.

(Kiemelt képünk illusztráció)