Gendersemlegesen köszönti az utasokat a Lufthansa, nincs több hölgyeim és uraim

Komoly változások az üdvözlési formákban.

2021. július 13., 08:50

Szerző:

Megszünteti a szokásos üdvözlési formát az összes járatán a Lufthansa – jelentett be a légitársaság hétfőn. A „ladies and gentleman”, azaz a „hölgyeim és uraim” helyett mostantól úgy köszöntik az utasokat, hogy „kedves vendégek”. Döntésüket a többi közt azzal indokolták, hogy a jövőben – ahogy ők fogalmaznak – nemi szempontból is érzékenyíteni kell a kommunikációt”. 

Hétfőn bejelentette a Lufthansa, hogy a megszokott üdvözlési formát megszüntetik a járataikon, és helyette egy általánosabb formát alkalmaznak. Ez azt jelenti, hogy mostantól nem tesznek különbséget férfi és női utasok között, egész egyszerűen úgy üdvözlik a gépen őket, hogy kedves vendégek. Sőt, a legénység sem használhatja „a hölgyeim és uraim” kifejezést. A légitársaság ezzel gyakorlatilag „gendersemleges” üzemmódra állt át – írta a Bild.

A cég szóvivője úgy nyilatkozott, hogy mindenkit figyelembe akarnak venni a megszólításnál. Így a következő megoldásokat eszközölték a járatokon: „A napszaktól függően különböző lehetőségek vannak, például »Kedves Vendégek« vagy »Jó reggelt/napot/estét« vagy »Üdvözöljük itt a fedélzeten«. A kabinfőnök dönt arról, melyik a megfelelő” – fogalmazott a szóvivő.

A repülőkön már a napokban megtörténik a változás, idővel azonban a foglalási rendszert is kibővítik. Lesz egy harmadik kategória is, hogy ne csak nők és férfiak vehessenek jegyet. Minden kiadványt „gendersemlegessé” alakítanak, még a cégen belüli kommunikációban, például a belső e-maileknél is ez lesz az elvárás. Nem a Lufthansa az úttörő ebben, az Air Canada, és a Japan Airlines már korábban megváltoztatták megszólításaikat.

(Kiemelt kép: Lufthansa repülőgép leszáll Rhein-Main repülőttérre ápriéis 29-én. Fotó: Andreas Arnold / AFP) 

 

 

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.