Gémesi: Gyalázatos az önkormányzati lakások ár alatti eladása

Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke szerint az önkormányzati lakások ár alatti értékesítésével már nem tudnak segíteni azokon, akik utcára kerültek.

2021. május 13., 13:36

Szerző:

A bérlakások nyomott árú megvásárlását minden önkormányzatnak lehetővé kell tennie a kormány előterjesztése szerint.

Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke, Gödöllő polgármestere a Klubrádiónak azt mondta, hogy a szóbanforgó lakások az önkormányzat vagyonállományának részét képezik, amivel gazdálkodik, és azt igyekszik megoldani, hogy azoknak, akik különböző okokból utcára kerültek, legyen hová beköltözniük.

Azonban a kormány nem tesz különbséget szociális és nem szociális lakások között. Ha pedig áron alul kényszerül az önkormányzat eladni ezeket, akkor semmilyen tartaléka nem marad, hogy a szerencsétlenül járt embereknek segítsen. Gémesi a szándékot és a kivitelezést is gyalázatosnak nevezte. Szerinte a döntés igazságtalan azokkal szemben is, akik azért vettek fel hitelt, hogy lakásaikat piaci áron tudják megvásárolni.

Gémesi György arra is rámutatott, hogy a piaci ár 30 százalékáért vett lakásokat kis ráfordítás mellett is nagy haszonnal lehet értékesíteni. Ez Gémesi szerint ugyancsak azokkal szemben igazságtalan, akiknek pénzük van saját lakásukban.

Összeségében az előterjesztést érthetetlennek és szakmai alapot nélkülözőnek nevezte a Klubrádió adásában.

(Kiemelt kép: 168.hu | Dimény András)

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.