Emeli a kormány a fuvarozók napidíját

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium közleménye miatt az „elhibázott szankciók és háborús infláció miatt” csúszott le a magyar teherfuvarozás, ezért szánták rá magukat a lépésre.

2023. március 13., 08:07

Szerző:

A fuvarozók adómentes belföldi kiküldetéseinek napidíja háromszorosára, a külföldi kiküldetések napidíja közel másfészeresére emelkedik – közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium hétfőn reggel az MTI-vel.

Mint írják, a kormány „a nemzetgazdaság egésze szempontjából kiemelkedő fontosságot tulajdonít a logisztikai és közúti fuvarozási ágazatnak, amely a magyar gazdaság fontos, megkerülhetetlen eleme. Ez az ágazat a GDP 5 százalékát, míg a foglalkoztatottak 4 százalékát adja, mintegy 130 ezer család megélhetését biztosítva.”

Majd hozzátették, „háború és az elhibázott szankciók azonban jelentős károkat okoztak a hazai fuvarozóknak.” A teherfuvarozók által általában élelmiszervásárlásra használt napidíjak azonban az energiaválság és a forintinfláció nyomán szorulnak valójában emelésre. A minisztérium szerint ugyanis „miközben a Covid-válság előtt az Európai Uniós rangsorban a 8. helyezést érte el Magyarország a nemzetközi fuvarozási teljesítményt vizsgálva, jelenleg már csak a 12. helyen állunk.”

Így, mint írták, a napidíj mértéke háromszorosára, 3 ezer forintról 9 ezer forintra emelkedik belföldön és 60 euróról 85 euróra külföldi fuvarozás esetén.

A minisztérium hangsúlyozta, „az intézkedéstől a Kormány azt várja, hogy javul az ágazat versenyképessége, ezáltal is segítve a szektor nemzeti össztermékhez való hozzájárulását, a vállalkozások foglalkoztatási potenciáljának szélesítését.”

(Kiemelt kép: Különféle gépjárművek, köztük áruszállító kamionok sorai haladnak az agglomerációban húzódó M0-ás autóút (a köznyelvben budapesti körgyűrű, vagy Budapestet körbevevő gyorsforgalmi út) nyugati szakaszán egy őszi délelőtt, kisebb járműforgalmú időszakban. Fotó: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba)