Csak a gaz nő Gazdagréten, ahol szentelvízzel is megöntözték a máig megépítetlen tanuszoda alapkövét

2019. július 17., 15:17

Szerző:

Több mint öt éve helyezte el a kormány és a fideszes városvezetés a gazdagréti tanuszoda alapkövét, azonban azóta egy kapavágás nem történt a helyszínen, az alapkő környékét teljesen benőtte a gaz – írja a 444. Az alapkövet pedig letételekor szenteltvízzel is jól megáldották.

A kivitelezésre tavaly írtak ki közbeszerzést, azonban továbbra sem látni, hogy mikorra várható egyáltalán az uszoda befejezése.

A gazdagréti tanuszoda alapkőletétele Simicskó István sportért és ifjúságért felelős államtitkára, Hoffmann Tamás, Újbuda polgármestere, Szederkényi Károly gazdagréti plébános és Bagdy Gábor pénzügyekért felelős főpolgármester-helyettes a gazdagréti tanuszoda ünnepélyes alapkőletételén 2014. április 3-án.
Fotó: MTI/Soós Lajos

A tanuszodákkal komolyan meggyűlt a baja a kormánynak. Mivel egyentervek készültek, azok végül számos településen megvalósíthatatlanok voltak. Ez együtt járt a határidők csúszásával és a legalább 20 százalékos költségnövekedéssel több tucatnyi épületnél – írta még kormánykritikus időszakában a Magyar Nemzet.

A problémák másik oka, hogy mivel az önkormányzatok maguk ajánlottak fel telkeket a tanuszodák helyének, általában a kevésbé értékes, rosszabb adottságú területeket adták át a kormányzati beruházásoknak.

Ez együtt járt a rossz csatornázottsággal – már ha volt –, a magas talajvízzel, a rosszabb közművekkel. Hogy hasonló okokból áll-e a gazdagréti tanuszoda építése, az egyelőre nem ismert, azonban tény, hogy a terület egy domboldalon, Gazdagrét minimális beépítettségű részén fekszik.

A lapnak az épületek faszerkezetét gyártó egyik cég vezetője azt is jelezte, hogy a tervek nem számoltak megfelelően a körülményekkel és a tartóelemek adottságaival sem, ami hosszabb távon okozhat gondokat, ahogy a fa a párás környezet és súly miatt lassú deformációnak indul.

2024. április 27., 12:53

A legmagasabb jövedelmű járásokban is hozzá lehet jutni a legmagasabb támogatáshoz, ha az igénylő keresete alacsony. Akár a 3,8 millió forintot is elérheti a támogatás összege, ha a felújítással sikerül 40 százalék fölé tornászni az energiamegtakarítást.