G7: A bérből és fizetésből élő Orbán család hét év alatt 15 milliárd forintot keresett

Ebből valamivel több mint 8 milliárd gazdagította a miniszterelnök szüleit és testvéreit, durván hétmilliárd pedig a kormányfő vejét – írta a G7.

2021. június 4., 10:02

Szerző:

„Újra kell indítani a gazdaságot. Mert azért megviselt bennünket. Nemcsak a vállalkozásokat, hanem bennünket munkavállalókat is, akik bérből és fizetésből élünk, én is közéjük tartozom, szóval bennünket is megviselt ez a járvány” – mondta Orbán Viktor múlt pénteken a Kossuth Rádiónak.

A G7 megjegyzi, a miniszterelnök mondatai csak néhány órával azelőtt hangzottak el, hogy kiderült: Tiborcz István, a miniszterelnök veje 1,2 milliárd forintnyi osztalékot vett ki legfontosabb vállalatából. Hétfőn pedig Orbán Viktor édesapjának cégei is beszámoltak 2020-as teljesítményükről: Orbán Győzőnek ebben az évben nagyjából 580 millió forintos céges jövedelem jutott – írták.

A lap szerint a 2014-et megelőző években egyrészt nem termeltek annyi nyereséget a családi cégek, mint mostanában, másrészt jellemzően vállalatokban hagyták azok hozadékát.

Hét évvel ezelőtt azonban valami megváltozott, és a 2014-es választások után elkezdték kivenni a vállalkozásaikból a korábban felhalmozott nyereséget, illetve az időközben megugró aktuális profitot is – írták, hozzátéve: Orbán Viktor szüleinek és testvéreinek ugyan nagyjából egy tucat cégben volt érdekeltsége az idők folyamán, ezek közül azonban csak három lett fejőstehén: a Dolomit Kőbányászati, a Gánt Kő és a Nehéz Kő Kft.-k.

A G7 szerint ebből a három cégből a korábbi évi néhány 10 millió forint után 2014 óta több mint 7,4 milliárd forintot vettek ki Orbánék.

A G7 számításai szerint Orbán Viktor rokonsága az elérhető adatok alapján csak az elmúlt nagyjából hét évben igazolhatóan bő 15 milliárd forint bevételhez jutott cégeladásokból, vagy a vállalatoktól felvett nyereségből. Ebből valamivel több mint 8 milliárd gazdagította a miniszterelnök szüleit és testvéreit, durván hétmilliárd pedig a kormányfő vejét – írták.

(Kiemelt kép: Orbán Viktor miniszterelnök és édesapja,Orbán Győző a VIP-páholyban a labdarúgó Ligakupa döntőjeként vívott Ferencváros–Videoton FC találkozón a székesfehérvári Sóstói Stadionban, 2013. április 24-én. A Ferencváros története során először hódította el a Ligakupát, miután a fináléban 5-1-re legyőzte a címvédő Videotont. Fotó: MTI | Beliczay László)