Kezdődik a kampány, Fürjes Balázs a Városmajor megújítását ígéri a budaiaknak

Hétpontos tervet tett közzé a kormánypárt hegyvidéki jelöltje.

2022. január 4., 12:35

Szerző:

Zöldebb, rendezettebb, felhasználóbarátabb parkot hozunk létre Buda szívében, a XII. kerületben, ezért a kormányzati Budapest Fejlesztési Központtal nyílt tájépítészeti tervpályázatot hirdetünk a Városmajor megújítására – jelentette be közösségi oldalán Fürjes Balázs, a kormánypártok hegyvidéki országgyűlési képviselőjelöltje a jövő évi választásokon.

A képviselőjelölt szerint a tervpályázat előtt alapos kérdőíves felmérést végeztek a kerületben lakók körében, valamint a pályázat elkészítéséhez segítségül hívták Pokorni Zoltán, Hegyvidék fideszes polgármesterének csapatát és a Városmajori Parkbarátok Egyesületét is. A most közzétett terveben hét pontot emeltek ki céljaik közül. Az ígéret szerint:

  • bővíteni fogják a park zöldjét, valamint összefüggő vízfelületet alakítanak majd ki,
  • a játszóterek is felújításon esnek át, és az útburkolatot is rendbe teszik,
  • újragondolják a park belső ösvényeit, és új bejáratokat helyeznek el,
  • forgalomcsillapítás lép életbe: a biciklisek és a gyalogosok érdekei kerülnek előtérbe,
  • tematikus parkrészeket terveznek, minden korosztálynak,
  • kamerarendszerrel, parkőrökkel javítanák a közbiztonságon,
  • kutyás élményparkot alakítanak ki

Az államtitkát szerint a pályázaton bárki elindulhat, a pályaműveket a szakmai zsűri anonim módon, az egyes tervek alkotóinak ismerete nélkül bírálja majd el. Fürjes Balázs a döntéshozó testületben zsűrielnöki feladatokat lát majd el, társelnökként pedig dr. Jámbor Imre, Mőcsényi-díjas tájépítész-professzor segíti majd a munkáját. Mellettük Erő Zoltán, Budapest főépítésze és Bardóczi Sándor, Budapest főtájépítésze is helyet kap a bizottságban.

A XII. kerületi önkormányzatot Hapszné Tarcsafalvi Eszter, kerületi főépítész képviseli majd, mellette pedig a civilek is helyet kapnak. A pályázatokat elbíráló szakmai zsűribe felkérték Unger Zsuzsát, a Városmajori Parkbarátok Egyesületének elnökét, valamint Puskás-Dallos Péter énekest is, aki a Woodapest faültető egyesület alapítója is egyben.

(Kiemelt kép: Fürjes Balázs - Facebook)

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.