Fővárosi adománygyűjtő akció indul Beregszász megsegítésére

Adománygyűjtő akciót indít Beregszász megsegítésére Karácsony Gergely főpolgármester és Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere.

2023. június 4., 14:31

Szerző:

 

A nemzeti összetartozás napján, vasárnap a főpolgármester Facebook-oldalán megjelent közös videóüzenetben Karácsony Gergely kijelentette: 103 évvel ezelőtt a trianoni döntés a fájdalmában egységesítette a nemzetet.

„Ma már közös fájdalmaink sincsenek, mert a politikai vitáink egyre inkább arról szólnak, hogy ki tartozik a nemzethez, és nem az, hogy mi a nemzet érdeke” – fogalmazott a főpolgármester, hozzátéve: lehet vitatkozni azon, hogy mi a nemzet érdeke, de az soha nem lehet vita tárgya, hogy ki tartozik a nemzethez. És nem lehet vita tárgya az sem, hogy szolidaritást kell vállalni azokkal a közösségekkel, akik a határon túl élnek magyarként – mutatott rá.

„Ma az Ukrajna ellen indított orosz agresszió miatt leginkább a kárpátaljai magyarokkal kell szolidárisnak lennünk” – mondta Karácsony Gergely. Annak érdekében, hogy ne csak a városvezetők, hanem a városlakók is segítsenek, elindították a gyűjtést, a főváros bankszámlaszámára küldött utalással mindenki támogathatja a kárpátaljai magyarokat – jelezte.

A Fővárosi Önkormányzat a felújítás alatt álló Lánchíd egykori kandelábereit ajánlja fel Budapest és a IX. kerület testvérvárosa megsegítésére indított jótékonysági árverésre – tette hozzá.

Baranyi Krisztina kiemelte, hosszú ideje azon dolgoznak, hogy főleg azok a testvérvárosi kapcsolatok, amelyek határon túli magyar településekkel alakultak ki, ne csak formálisak legyenek.

A tárgyiadomány-felajánlásokat a helpua@budapest.hu e-mail címen várják, az adománygyűjtés egy hónapon át tart – mondta a polgármester.

07:17

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.