A főváros szerint piaci blöff volt az energiaárak emelkedése

A főváros szerint az Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal és az MVM nyerészkedni próbáltak az energia árakkal. 

2023. május 4., 15:21

Szerző:

„Tavaly ősszel az energiapiacokon pánik alakult ki, amit meglovagoltak olyan szereplők, akik az energiahordozót nem azért szerezték be, hogy végső felhasználóként igénybe vegyék, hanem azért, mert – mint egy tőzsdei termékkel – nyerészkedni próbáltak vele. Valószínűleg ez a húzás be is jött nekik. Mi áttekintettük az adatokat, és arra jutottunk, hogy ezt a piaci blöfföt nem akarjuk táplálni, nem fogunk ilyen magas árakon leszerződni” –nyilatkozta Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes a 24.hu-nak. 

Amikor 2022 szeptemberében megérkeztek az első piaci ajánlatok a fővároshoz, bruttó 460 forint/kilowattóra (kWh) egységáron kínálták volna az áramot a BDK Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft. számára, éves, fixáras szerződés keretében. Nem ennyire irgalmatlanul drága, de szintén kedvezőtlen ajánlatot kapott a BKV Zrt. is. A városházán úgy találták, hogy ilyen díjak mellett képtelenek lesznek kifizetni az energiaköltségeket. Ezért a megkereséseket visszautasították, és úgy döntöttek, hogy kivárnak. Ezzel 19-re húztuk a lapot – fogalmazott a politikus, hiszen a főváros kockázatot vállalt, amikor a napról napra emelkedő energiaárak mellett abban bízott, hogy később alacsonyabb lesz a díjszint. A főpolgármester-helyettes szerint volt egy olt egy felülről érkező nyomás is a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal, illetve az MVM részéről.

Az MVM a krízis közepette is 176 százalékkal növelte árbevételét 2022-ben, és 524 százalékkal adózás előtti eredményét 2021-hez képest. Ennek eredményeként. 72 milliárdos nyereséget tett zsebre az egy évvel korábbi 1 milliárdos veszteség után.

A főváros szerint fundamentális okai nem voltak az extrém áremelkedésnek, és ha nyomásra leszerződnek, akkor 29,1 milliárd forinttal többet kellett volna kifizetnie a hivatalnak az 2023 első három hónapjában. A korábban megkötött fixáras konstrukciók alkalmazása helyett a hivatalnál úgy döntöttek, hogy áttérnek a napi áras árambeszerzésre, a három nagy fogyasztó, a BDK Kft., a BKV Zrt., illetve a Fővárosi Vízművek Zrt. esetében. Ez leegyszerűsítve arról szól, hogy a magyar áramtőzsde (HUPX) napi árainak átlaga, a fogyasztás mennyisége, valamint a hivatalos euró/forint devizaárfolyam alapján számolják a havi egységárat.

(Kiemelt képünkön Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes. Fotó: Adrián Zoltán / 168.hu)