A pedofil-törvény fóliába zárja a kötelező olvasmányokat

Biblia, Thomas Mann, Szapphó – Takács Gergely magyar tanárral néztük át azokat a műveket, amelyeket a jövőben akár csak lezárt, sötét zacskóból vehetünk elő egy középiskolai magyar órán. 

2021. augusztus 16., 17:36

Szerző:

A pedofilellenes törvény végrehajtási rendelete a gyakorlatban az árusítás során már biztosan az egyszerű pornográfia szintjére zülleszti a világirodalom remekeit.  A Vörösmarty Mihály Gimnázium magyar tanárának közreműködésével áttekintettük azokat az irodalmi műveket és szerzőket, amelyek a rendelet értelmében veszélyes területei lehetnek a magyar óráknak. Illetve azokat is amelyeket az új jogszabályozás értelmében taníthatatlanná válnak majd az órákon. Az ókori görög klasszikusoktól eljutottunk egészen a 60-70-es évek amerikai beat irodalmáig. Az éppen kötelezővé váló és kanonizálódó kortárs irodalomnál pedig már nem is találtunk olyan szerzőt, aki művein keresztül így vagy úgy ne lenne érintett a végrehajtási rendelet szabályozása miatt. A homoszexualitást, szerelmet és szeretkezést bemutató műveivel minden bizonnyal a kormány „tiltólistájára” kerülne: Faludy György, Truman Capote vagy Nádas Péter.

Takács Gergely szerint a teljes ókori görög irodalmat érinti a végrehajtási rendelet. A magyar tanár felhívta figyelmünket Anakreón epigrammáira és Szapphó verseire is. Hozzátette, hogy a teljes ókori drámairodalom érintett az új jogi szabályozás miatt. A példa kedvéért Szapphó, a leszboszi költőnő Afroditéhez szóló költeménye minden kilencedikes irodalom órán tanagyag.

A világirodalom első ismert és egyben köztudomásúan leszbikus költőnője a következőképp szól a versben a szerelem istennőjéhez Babits Mihály fordításában:

 „Jer most is hozzám, a nehéz gondokból
oldd föl szivemet, s amiért eped, ne
sajnáld teljesíteni: légy harcomban
     drága szövetség.”

A Vörösmarty Mihály Gimnázium tanára elmondta, hogy az irodalomtörténet szempontjából a következő kritikus állomás a kormány intézkedései szempontjából a 19.századi francia szimbolista költészet korszaka. A korban a homoszexualitást még törvényi erővel büntették és a szövegekben nyíltan ebből fakadóan nem is  jelenhetett meg annak ábrázolása. Takács Gergely szerint Paul Verlaine és Arthur Rimbaud költészetét az órákon nem lehet a két irodalmár szerelmének bemutatása nélkül tanítani. Gyakori, hogy az órákon a két költő életéről szóló filmet, a Teljes napfogyatkozást is ajánlják vagy akár le is vetítik a diákok számára, amelyben Agnieszka Holland rendező kendőzetlenül mutatja be a két férfi szerelmét. A filmben, a fiatal Leonardo DiCaprio játssza a 11.-es irodalomórákon el és megkerülhetetlen Rimbaud-t, aki felmérhetetlen nagyságú hatással bír a későbbi korok költészetére. Rimbaud és Verlain életműve, a magyar irodalom szempontjait tekintve a Nyugat első nemzedéke számára jelentette a legtöbbet.

Takács Gergely azt is hozzátette, hogy sok esetben a teljes tananyagot lehetetlen leadni a négy középiskolai év alatt. Nagyon sok múlik azon, hogy az egyes magyar tanár miként szelektál szerzők, szövegek és kötelező olvasmányok között. A kötelező olvasmányok között szerepel Thomas Mann klasszikusa a Halál Velencében. A kisregény főszereplője Gustav Aschenbach író beleszeret egy lengyel fiúba. A mű bemutatja Aschenbach hogyan epekedik a fiatal fiú iránt, miként hal bele a szerelembe. Thomas Mann, a pedofília bemutatását súroló alkotása szerepel a kötelező olvasmányok listáján a középiskolások számára.

A huszadik századi irodalom klasszikusai  és a kortárs alkotások esetében pedig már nehéz olyan művet találnunk, amely a szerző szexuális irányultsága vagy a konkrét mű miatt ne lenne érintett az új szabályozás miatt. Takács Gergely elmondta, hogy amennyiben negyedikben eljutnak Salinger Zabhegyezőjéig, az ajánlott olvasmányok köréhez, a beat irodalom érintése megkerülhetetlenné válik. A beat költészet fejedelmének Allen Ginsbergnek soraival illusztrálnánk Eörsi István fordításában, miért válik majd forróvá a talaj a jövő magyar irodalom óráin:

”Amióta vetkőztünk
dugtunk dumáltunk dolgoztunk
sírtunk pisáltunk együtt
egyazon álom ébreszt fel reggelente”

A pontos és részletes jogi szabályozás még mindig nem ismert, ahogy az sem, hogyan kell majd ezentúl irodalmat tanítani a végrehajtási rendelet szerint. A kormányzat politikusai eddig cáfolják vagy nevetségesnek állítják be azokat a félelmeket, amelyek az irodalom órákkal kapcsolatban felmerülnek. Kocsis Máté fideszes frakcióvezető szerint ugyanúgy lehet majd Szapphót tanítani, ahogy eddig is.  A magyar tanárok nyári szabadságuk alatt mindeközben kapkodják a fejüket és nem egyértelmű számukra, hogyan tovább a rendelet értelmében. Takács Gergely lapunknak azt mondta, hogy az új NAT és az érettségi követelmények is megnehezítik a diákok és a tanárok dolgát. A végrehajtási rendelettel kapcsolatban hozzátette, hogy lesznek olyan tanárok, akik a bizonytalanság miatt nem fognak olyat tanítani ami a hatályos törvényekbe ütközik.

(Kiemelt kép: Diákmunkások tankönyveket készítenek elő szállításra Üllőn, a KELLO Könyvtárellátó Nonprofit Kft. központi raktárában 2020. augusztus 3-án. Fotó: Illyés Tibor / MTI)

Nemzetközi partnerei kemény bírálatot fogalmaztak meg a magyar miniszterelnökkel szemben, mivel nyugati szövetségesei szerint Orbán Viktor magyar kormányfő a „békemisszióját”  összemosta az épp betöltött soros elnökséggel. Ennek egyik bizonyítékául azt hozták fel, hogy Orbán a közösségi médiában az elnökségi logót is használta a „békemissziós" fotókon. Ennek azonban vége, az EU soros elnökségi logója már nem szerepel Donald Trump korábbi amerikai elnökkel folytatott találkozóról pénteken megosztott fényképeken.

Korábban bejelentették, hogy eltűnt, majd egész éjszaka keresték azt a férfit, akinek a holttestét végül hajnalban sikerült kiemelniük a kutatócsapatoknak a Balaton vizéből.