Főállatorvos: az élelmiszerek nem terjesztik a vírust

2020. október 16., 16:45

Szerző:

Az eddigi tudományos ismeretek alapján az élelmiszerek és azok csomagolóanyagai nem játszanak szerepet a koronavírus terjedésében - közölte az országos főállatorvos pénteken, a járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján.

Bognár Lajos kifejtette, nemzetközi szervezetek tanulmányai alapján a vírus elsődlegesen cseppfertőzéssel, közvetlenül emberről emberre terjed; élelmiszer közvetítette fertőzés nem fordult elő.

Kiemelte, az otthoni ételkészítés során fontos betartani az általános higiéniai szabályokat, az élelmiszerek hőkezelése ugyanis megöli a vírust, amely 60 Celsius fok felett elpusztul, így már pár perces forralás, illetve sütés is fertőzőképtelenné teszi.

Bognár Lajos arra kérte az élelmiszerrel foglalkozó vállalkozásokat, hogy nézzék át és tartsák be a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján található vírusbiztonsági szabályokat a fertőzési források kialakulásának megelőzése érdekében.

A magyarországi élelmiszerelőállító üzemekre általában is különösen szigorú biztonsági szabályok vonatkoznak, a járvány alatt azonban különösen fontos ezek betartása, illetve betartatása - tette hozzá.

A főállatorvos a vállalkozások mellett a fogyasztóknak is azt ajánlotta, hogy keressék fel a Nébih honlapját, ahol hiteles tájékoztatást kaphatnak az élelmiszerekkel kapcsolatos vírusbiztonsági kérdésekről.

(MTI)

 

 

A HELL cégcsoporthoz tartozó Sunnywood Farms márka több mint egymillió eper- és vaníliaízű tejitalt juttat el a nélkülöző gyermekekhez a Magyar Élelmiszerbank Egyesület közreműködésével. Az adomány teljes értéke meghaladja a 300 millió forintot.

Megtorpant az év eleji árcsökkenés, júniusban ismét drágábban vásárolhattak be az idősek. A leginkább nyugdíjas korosztályt érintő élelmiszerek átlagos kosara majdnem 30 ezer forintba kerül – és a kormány által beígért könnyítések helyett egyelőre csak szezonális tűzoltás látszik.