Flashmobot tartott a HVG a cenzúra ellen, miután a Mahir szerződést bontott a céggel

2019. április 18., 16:47

Szerző:

Flashmobot tartott a HVG, az ellen tiltakozva, hogy a Mahir Cityposter Kft. váratlanul, azonnali hatállyal szerződést bontott a kiadóval. A megállapodást a HVG hetilap címlapjairól készített plakátok kihelyezéséről kötötték a jelenleg Mészáros Lőrinc ügyvédjéhez köthető céggel. A print és online HVG újságírói, a könyvkiadó munkatársai ezért ma a Széll Kálmán téren élő hirdetőoszlopként egy-egy posztert tartottak maguk előtt a magazin legfrissebb számának címlapjáról. A legutóbbi példány címlapján egyébként Rogán Cecília látható.

Jakus Ibolya, a HVG hetilap főszerkesztője elmondta, hogy a kiadó a lépést a sajtószabadság elleni újabb támadásnak és a cenzúra minősített esetének tartja, miközben az országban már alig van sajtószabadság.

– A hirdetési piacot eltérítették a lakájmédia irányába, és most ezt a csatornát is el akarják zárni, hogy ne tudjunk kommunikálni ezeken a plakátokon az olvasóinkkal, és a köztereken csak a saját gyűlöletkampányaik jelenhessenek meg

– jelentette ki.

Jakus Ibolya hozzátette, hogy politikai okokat sejtenek az intézkedés hátterében. A kiadó egyébként jogi lépéseket tett annak érdekében, hogy a Mahir hajtsa végre a szerződésben foglalt kötelezettségeit.

A Kft. azzal indokolta a szerződésbontást, hogy a cég nem tud teljes mértékben eleget tenni vállalt kötelezettségeinek, nem képes garantálni a teljes darabszám megjelenítését, ezért a szerződés értelmében nem lesz jogosult hirdetési díjra, ez pedig nem szolgálja az érdekeit.

A címlapok a lap 1979-es alapítása óta hetente kikerültek az utcára.

 

2024. április 28., 16:11

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.