Figyeljünk az őzekre, mert ők nem fognak ránk!

Július második felétől augusztus közepéig tart legnagyobb állományú és legelterjedtebb nagyvadfajunk, az őz párzása. Ez az időszak különös figyelmet követel meg az autósoktól, mert ilyenkor ezek az állatok többet mozognak, mint az év más időszakaiban, közutakon is gyakrabban jelenhetnek meg, ami jelentősen fokozza a balesetveszélyt!

2022. július 13., 13:02

Szerző:

Az Országos Magyar Vadászati Védegylet közleménye szerint Magyarország őzállományát több mint 374 ezer egyedre becsülik. Párzás - vadásznyelven: üzekedés - alatt az egymást kergető őzek nappal is aktívabbak, figyelmetlenebbek. Hazánkban évi csaknem 6500 nagyvadelütés történik, és több mint 5000 esetben őzet gázolnak el, jórészt ebben az időszakban (forrás: Országos Vadgazdálkodási Adattár). A balesetek jelentős része megelőzhető, ha a vezetők észben tartják az alábbiakat:

  • Ilyenkor ne csak a vadveszély-táblával jelzett útszakaszon vezessenek fokozott figyelemmel!
  • A rosszul belátható útszakaszokon és rossz látási viszonyok mellett lassítsanak!
  • Ha látják, hogy őz szaladt át előttük, mindenképp számítsanak rá, hogy másik is követi! Lassítsanak, esetleg dudáljanak!
  • Ha elkerülhetetlen az ütközés, vészfékezzenek, ne rántsák el a kormányt! Amennyiben átsodródnak a szembesávba, vagy letérnek az útról, abból még komolyabb baleset származhat.

A vadelütés közúti balesetnek minősül, így ha bekövetkezik, rendőrt kell hívni! Az adott területen gazdálkodó vadászatra jogosult szervezetet is értesíteni kell, erről általában szintén a rendőrség gondoskodik.

(Európai őz, bak és suta. Fotó: Wikimedia Commons)

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.