Nézőpont: fej-fej mellett a DK és a Mi Hazánk, stabil a kétharmad

Az ellenzéki szavazók közel egyharmada nem tud pártot választani. 

2022. június 28., 09:10

Szerző:

Múlt vasárnap országszerte időközi önkormányzati választásokat tartottak. A jelöltállító helyek döntő többségében a kormánypárti jelöltek győztek, megerősítve az április 3-i választási eredményét, a Fidesz-KDNP ismét elsöprő fölénnyel nyert volna a maga 55 százalékos támogatottságával, míg az ellenzéki pártok közül azonban mind­össze három ellenzéki párt jutna be a parlamentbe: a Demokratikus Koalíció hat százalékkal; a Mi Hazánk szintén szintén hat százalékkal illetve a Kétfarkú Kutya Párt is bejutna öt százalékkal – derül ki a kormányközeli Nézőpont Intézet legfrissebb kutatásából.

Az intézet felhívja a figyelmet arra, hogy a felmérés alapján a magyar választók 12 százaléka bár kritikus a kormányfő munkájával szemben, mégsem tud olyan ellenzéki pártot megnevezni, amelyre leadná szavazatát.

Vélelmezhető, hogy az ellenzéki szavazók közel egyharmada kiábrándult a baloldali pártokból, ez igazolja az ellenzékváltó hangulat feltételezését.

(Kiemelt képünk: Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke az EU és a Nyugat-Balkán vezetőinek találkozóján Brüsszelben 2022. június 23-án. Fotó: Ludovic MARIN / AFP)

 

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.