Mindent beismert a sikkasztó „fideszes tanár úr”

2020. január 16., 09:34

Szerző:

Több év alatt hárommillió forintot sikkasztott el a fővárosi V. kerületi Szemere Bertalan Általános Iskola és Gimnázium alapítványának pénzéből – ismerte el bűnösségét maga a tanár, aki a bűncselekmény idején egyben az V. kerületi önkormányzat bizottságának Fidesz-KDNP delegáltja is volt. A hvg.hu beszámolója szerint az egykor „fideszes tanár úr”-ként emlegetett pedagógus

még az utolsó szó joga adta lehetőséggel sem élt, egyből elismerte felelősségét.

A rábízott pénzt hosszú időn át dézsmáló pedagógus miatt kirobbant botrányt a lap iskolai forrásai szerint az intézmény azután is szerette volna elkerülni, hogy a sikkasztás kitudódott – nem kizárt, hogy a tanár kormánypárti háttere miatt voltak ilyen óvatosak. Ennél megdöbbentőbb, ahogy a rendőrség kezelte a helyzetet: az alapítvány végül feljelentést tett sikkasztás gyanújával, ismeretlen tettes ellen, a BRFK pedig nyomozást is indított – az eljárást azonban megszüntették, arra hivatkozva, hogy nem történt bűncselekmény, a pedagógus nem nyúlta le a milliós összeget, csak „hazavitte”. Aztán valamiért mégis nyomoztak.

A Szemerében már nem taníthat

A vádlottat végül „nagyobb értékre, üzletszerűen és folytatólagosan elkövetett sikkasztásban” találták bűnösnek és 300 ezer forint pénzbüntetésre ítélték, ami kevesebb a vád által javasolt összegű szankciónál. Ha nem fizetné meg, akkor fogházban letöltendő büntetésre váltják át, ugyanakkor megkönnyítették a tanár dolgát dolgát:

megengedték a részletfizetést, így 6 hónapra elosztva, 50 ezer forintonként törlesztheti a kirótt összeget.

Viszont enyhítő körülményként figyelembe vették büntetlen előélete mellett azt, hogy vádlott a kár nagy részét, nagyjából 3 millió forintot már magától megtérítette.

A tanár a történtek kirobbanása táján az iskolából szabadságra ment, majd végleg eltűnt,

egy másik iskolában helyezkedett el, a fenntartó Klebelsberg Központ pedig szabályosan eltitkolta, hol alkalmazzák. De a pedagógus annyit elárult, jelenleg is tanítóként dolgozik.

A legmagasabb jövedelmű járásokban is hozzá lehet jutni a legmagasabb támogatáshoz, ha az igénylő keresete alacsony. Akár a 3,8 millió forintot is elérheti a támogatás összege, ha a felújítással sikerül 40 százalék fölé tornászni az energiamegtakarítást.