Tetten érték a terjesztőt, a Fidesz irodájában vette át a XV. kerületi ellenzéket lejárató kamu szórólapokat

Elmondása szerint azért terjesztették a lejárató röpiratokat, hogy a főnöke vállalkozása a későbbiekben jobb munkákhoz jusson.

2019. október 4., 18:39

Szerző: Bíró Veronika

Folytatódik az ellenzéki jelölteket névtelenül lejárató kampány a XV. kerületben. Bihal Dávid, a kerület egyik ellenzéki képviselőjelöltje rajta kapta a szórólapozót, aki állítása szerint a Fidesz helyi irodájában vette át a szórólapokat.

Múlt héten számoltunk be arról, hogy a Németh Angéla által vezetett XV. kerületben az ellenzéki jelölteket támadó kamu szórólapokat terjesztettek, jogtalanul feltüntetve a Rászorulókat Támogatók Egyesülete logóját. Németh Angéla az egyesület elnöke, a kerületet a baloldali pártok támogatásával vezeti. A szórólapokon semmilyen információ nem szerepelt arról, hogy ki terjeszti és hogy ki készítette őket.

Bihal Dávid csütörtök este Facebook-oldalán jelentette be, hogy abban a körzetben tetten is értek egy terjesztőt, ahol ő ellenzéki jelöltként indul az október 13-i önkormányzati választáson.

 

Bihal Dávid a 168 Órának elmondta, hogy csütörtökön késő délután vették észre a XV. kerületi Sárfű utcában a fiatalembert, aki a postaládákba dobálta be az anyagokat. Kétféle szórólap volt nála. Az egyik arról szólt, hogy a DK migránsokat akar betelepíteni. A szokásos Fidesz-propaganda – fogalmazott a politikus. A másikon pedig tévedésből a jelölttársát, Tóth Veronikát gyalázták, aki a szomszédos választókörzetben indul.

Felszólították a fiatalembert, hogy fejezze be a terjesztést. A szóróanyagon nem volt impresszum vagy kiadó feltüntetve. Hozzátette, hogy a terjesztőre egy áldozatként tekintenek, aki a körülmények áldozata, látszott rajta, hogy nehéz körülmények között él.

– Beszéltünk vele, erről egy videót is készítettem. Tájékoztattam őt arról, hogy felvételt készítek, amibe bele is egyezett. A felvételen elmondta, hogy melyik cégnek dolgozik, és hogy a Fidesz-irodából egy Balázs nevű emberrel tartotta a kapcsolatot. Azt is elmondta, hogy tudomása szerint ezeket a mocskolódó anyagokat azért kell szórni, hogy a főnöke vállalkozása a későbbiekben jobb munkákat kapjon.

Bihal Dávid ezután a vállalkozóval is beszélt, aki közölte, hogy nem kellene ebből olyan nagy ügyet csinálni. Bihalék kihívták a rendőröket. Nekik már elmondta a szórólapozó azt is, hogy a Neptun utcai Fidesz-irodából kapta a szórólapokat. Felhívták a fiatalember figyelmét arra, hogy bejelentést kell tenniük, de felajánlották neki, ha a későbbiekben bármilyen problémája lesz ebből, segítenek neki jogi képviseletben.

Fotó: Bihal Dávid

Tóth Veronika portálunknak elmondta, hogy éppen kampánytevékenységet folytatott a körzetében, amikor Bihal Dávid telefonon értesítette őt a történtekről. A helyszínre ment ő is, ott találkozott a szórólapozóval.

A róla szóló anyagon az alábbi felirat szerepelt:

„Tóth Vera a smasszer! Dunakeszinél, börtönőrként dolgozott a XV. kerületi DK vezér arcaként elhíresült asszony.”

Tóth Veronika szerint ebből annyi igaz, hogy a büntetés-végrehajtásnál dolgozott, de nevelőtisztként, nem börtönőrként. Ő az előzetes házban dolgozott. Nevelőtisztként a fogvatartottaknak olyan jellegű problémáival kellett foglalkozniuk, mint például a kapcsolattartás, levelezés, és gondoskodni kellett a fokozatuknak megfelelő elhelyezésről.

– Akkor még nem volt fogház, börtön és fegyház minősítés. Ha valaki első bűntényes volt, vagy visszaeső, vagy többszörös visszaeső, akkor más-más elhelyezésről kellett gondoskodni, hogy ne érje semmilyen atrocitás egy zárt közegben. A perifériára került embereknek a helyzetével és a problémáival kell egy nevelőtisztnek foglalkoznia – magyarázta.

A szórólapon szerepelt az az állítás, amely nemrég a Király Csabát lejárató anyagon is, miszerint Tóth Veronika is megszavazta Németh Angéla 2 milliós jutalmát, és ebben merült ki ötéves képviselői teljesítménye.

– Ez is ferdítés, és a lakosság félrevezetése. A kerületnek még mindig nincsen elfogadott költségvetése. A pénzügyi bizottság első alkalommal előterjesztette a jutalmakat, de a testület nem szavazta meg, a polgármester sem kapott jutalmat, és más sem – jegyezte meg.

A szórólap végén az olvasható, hogy Tóth Veronika konténerekbe akar migránsokat és nyugdíjasokat költöztetni.

– Abszolút valótlan, hazug és lejárató állítás ez is

– mondta a képviselőjelölt, hozzátéve, hogy semmiféle alapja nincsen. Közölte, hogy a konténeres vádak nem újak, már 2014-ben is ezzel kampányolt a Fidesz a korábbi polgármesterrel, a DK-s Hajdu Lászlóval szemben, illetve tavaly az országgyűlési választások és az időközi választás kampányában is felmerültek.

Leszögezte, hogy a XV. kerületben is van lakhatási probléma, de az eleve kizárt, hogy konténerekből építsenek lakóépületeket. A helyi építési szabályzat ugyanis tiltja azt, hogy konténereket lakóépületeknek használjanak, vagy telkekre telepítsenek ilyesmit.

Bihal Dávid és Tóth Veronika panaszt tett az ügyben a helyi választási bizottságnál. Tóth Veronika közölte, hogy a rendőrségen becsületsértés miatt is feljelentést fog tenni.

Elküldtük kérdéseinket a XV. kerületi Fidesz-irodának. Érdeklődésünkre Pintér Gábor, a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltje, a Fidesz XV. kerületi szervezetének elnöke válaszolt.

„Nem rendeltünk, nem készítettünk ellenzéki jelölteket lejárató szórólapokat. Értelemszerűen senkit sem bíztunk meg azok terjesztésével”

– írta Pintér Gábor, hozzátéve, hogy nem tudja, hogy ki készítette azokat, és nem is kíván találgatni.