Kálomista Gábor úgy gondolja, hogy amit az Elkxrtuk leír, az valóban megtörtént

Kálomista Gáborral beszélgetett Fiala János KeljfelJancsi című, kedd reggeli műsorában.

2021. október 26., 16:38

Szerző:

Fiala János, KeljfelJancsi című, hétfő reggeli műsorában Kálomista Gábort, az Elkxrtuk című film producerét látta vendégül a 168 stúdiójában kedd reggel. Kálomista Gábor elmondta, hogyan befolyásolta a film gyártását a baloldal, és milyen akadályokat gördítenek elé a film megjelenése után is.

Gyártási folyamat a baloldal árnyékában

Kálomista a forgatókönyvvel abban a fázisban találkozott, amikor még A hazugság árának hívták. Ez több mint két éve volt. A filmet magát egyébként a 2006-os események 15. évfordulójára tervezték elkészíteni, így a tempó „szorított volt”. Kálomista Gábor pedig elmondta, hogy ezt a szorított tempót még tovább nehezítették a hátráltató tényezők, például a koronavírus-járvány vagy a „baloldal mesterkedései”.

„Nem volt könnyű elkészíteni ezt a filmet, mivel a szereplők nyilvános gyalázáson mentek keresztül. De ez csak pár napig viselte meg őket, egy idő után elkezdett ez róluk leperegni. Ennek a filmnek rengeteg gáncsoskodója lesz, mint ahogy azt gondoltuk, már a 0. fázisban fenyegetések érkeztek a szereplők irányába” – mondta a film producere.

Kálomista Fiala János arra vonatkozó kérdésére, hogy volt-e olyan színész, aki visszautasította a szerepet ideológiai hovatartozása miatt, Kálomista válasza az volt, hogy „Olyan nem volt, aki visszautasította a szerepet. Olyan viszont volt, hogy valaki azt mondta, hogy visszautasította a szerepet, de föl se lett kérve rá” – mondta Kálomista.

Mint az a válaszából kiderül, akadt olyan is, aki mellékszereplőként elvállalt egy szerepet, de annyian bántották, hogy utólag visszalépett. „Megértettem őket, mondtam, hogy ha tényleg úgy gondoljátok, hogy már egy magyar filmben eljátszani egy szerepet az rizikófaktor ebben a mérhetetlenül nagy demokráciában, amit a balliberális oldalon hirdetnek, akkor tényleg ne vállalják, mert az nem előre fogja vinni a filmet, hanem hátra” – jegyezte meg Kálomista.

További gondokat okozott még, hogy a forgatást „Karácsony, pontosabban Gyurcsányék akadályozták a helyszínfoglalások megnehezítésével”, nem is egyszer. Hogy miért pont ők? Mert Budapest igazgatása jelenleg az ő felügyeletük alatt zajlik, Tarlós nevét értelemszerűen már nem lehet idekeverni.

„Voltak olyan fővárosi tulajdonú középületek, ahova be se engedtek minket. De olyan is volt, akivel megállapodtunk, majd kapott egy telefont, és visszamondott minket. De erre már akkor is föl voltunk készülve”

– mondta Kálomista.

Arra vonatkozóan, hogy miért volt ennyi külföldi stábtag az egyébként brit származású rendező mellett, az indoklás az volt, hogy a készítők szerették volna, ha a film függetlenebb lesz, ha olyanok vesznek részt a film gyártásában, akik nem voltak és most sincsenek bevonva a 2006-os eseményekbe, kívülállóként, részrehajlás nélkül formálhatják a filmet.

„Azért kerestünk külföldi rendezőt, mert szerettük volna elemelni ettől, hogy ne legyen befolyásoló véleménye az eseményekről. Keith English pedig azzal győzött meg minket, hogy morálisan közelítette meg a 2006-os eseményeket, és úgy gondolta, morálisan kell megvizsgálni, hogy ez hogyan tudott megtörténni” – mondta a pruducer. 

A film költségvetésére és anyagi hátterére is fény derült

Kálomista elmondása szerint a film költségvetését első körben 800 millió forintra becsülték, de kezdetben nem kalkulálták bele a koronavírus-járványt. Az összes szereplő folytonos teszteltetése plusz költségeket okozott a film során, de ezekkel együtt sincs benne a film költségvetése a 10 legdrágább magyar filmében, aminek alsó határát körülbelül egymilliárd forintra becsülte a film producere.

Fiala János pedzegette azt a kört, ami finanszírozta a filmet, de Kálomista szerint ez soha nem is volt titkos.

„Ez nem is volt sose titkos, ugyanis indítottunk egy támogató akciót, ahol kértük a támogatást a filmhez, ami szerencsére nagyon sikeresnek bizonyult. A legjópofább az volt, hogy 2006 forintot küldtek nagyon sokan. De volt, aki ennél jóval többet küldött, nem csilliárdokra gondolok itt, de egy nagyon komoly támogatói kör alakult ki ekörül a film körül”

– mondta Kálomi.

Fiala János: Megkötöttétek a kezeteket, hogy nem fogadtok el pártoktól pénzt?
Kálomista Gábor: Nem ajánlották fel.
F.J.: De felajánlhattak volna?
K.G.: Miért ne ajánlhattak volna fel? Felőlem felajánlhatott volna Gyurcsány is. De állami cégektől nincs a filmben pénz.
F.J.: De ez kikötés volt?
K.G.: Én azt gondoltam, ha már független film, akkor legyen független film.
F.J.: De ha párt akarta volna támogatni?
K.G: Beszállhatott volna, ha nincs érte kívánsága. Tehát ha nem indikál jogokat efölött a film fölött, és nem szól bele az alkotói részbe

– hangzott el a párbeszéd.

A film hitelessége

Mikor a film gyártási folyamatai megkezdődtek, rengeteg beszámoló és leírás érkezett olyan emberektől, akik részt vettek a 2006-os eseményeken. Kálomista pedig elmondta, hogy

olyantól is érkezett levél a film készítéséhez, aki a baloldalon állt, és áll mind a mai napig. Olyannyira, hogy az akkori döntéshozóktól (akik ma már nem vesznek részt aktívan a politikában) is érkezett történet az akkori folyamatokról, amik a háttérben zajlottak.

„Én, aki azt hittem, hogy mindent tudok ezekről az eseménysorozatokról, kiderült a levelek után (amik jobbról balról érkeztek), hogy semmit sem tudok. Ez egy sokkal súlyosabb történet, mint ahogy mi a felszínt kapargatjuk” – emelte ki Kálomista.

Kálomista egyébként minden kétséget kizárva úgy gondolja, hogy amit a film leír, az valóban megtörtént.

„A mi tudomásunk szerint ezek a mondatok elhangzottak, a cselekmény magabiztosan áll a lábán” – jelentette ki a producer, majd hozzátette: „Mi a történelmünket nem nagyon akarjuk földolgozni, mi el akarjuk felejteni. Aki elfelejti a történelmét, és nem foglalkozik vele, azzal mégegyszer megismétlődik. Hogyha csak arra gondolunk,

hogy 56-ban, aki a lövéseket vezényelte, azt úgy hívták, hogy Apró Antal, majd 50 évvel később ugyanaz a család veret szét embereket Budapest utcáin, az sok mindent elárul”

– mondta Kálomista. „Tehát amikor egy társadalom nem beszéli ki magából a történelem által okozott sebeket, akkor azok nem tudnak behegedni, újra előjönnek, mert ha egyszer meg lehetett csinálni egy társadalommal, akkor meg lehet csinálni még egyszer egy társadalommal. Ez, mondjuk, egy privát véleményem” – fejezte be a gondolatmenetet Kálomista.

A felkapott Dobrev Klára-vonal

Vannak, akik úgy gondolják, hogy a film Dobrev Klára előválasztásáról szól – vetette fel Fiala, de Kálomista csak nevetve annyit válaszolt: „Két éve szó sem volt előválasztásról. Egy filmet nem lehet 3 nap alatt összedobni”.

Gyurcsány Ferenc szerepével kapcsolatban pedig azt mondta:

„Egy színésszel fölösleges lett volna eljátszatni, így az ő maga állításaival ő maga vitatkozhat”

– jegyezte meg Kálomista. A producer egyébként abszurdnak gondolja, hogy valaki azt hiszi, két évre előre tervezték meg, hogy majd a 2021-es Ellenzéki Előválasztás egyik szereplője ellen készül a film, hogy ezzel lejárassa a kampányát.

A Liszka Tamás- és a Budapest Film-szál

A baloldal állítása szerint Kálomista „gerillamarketinget” folytat, ami hatalmas felháborodást váltott ki a film produceréből. Kálomista ugyanis vehemensen kifejtette: „Ha ők elkezdenek provokálni, nem akarják játszani a filmem, akkor igenis meg fogom védeni ezt a filmet, ahogy az összes többi filmemet is. Ha nem akarják játszani a filmem, az pedig csak annyit jelenthet, hogy

  • vagy nem ért a szakmájához az, aki egy nagy érdeklődéssel rendelkező filmet szabotálni próbál,
  • vagy pedig politikai becsípődése van. Ugyanis amikor a három előadást műsorra tűzte a Corvin mozi, gyakorlatilag az összes jegy elkelt. 

„A Budapest film, Liszka Tamás azt tudta mondani, hogy még azzal az egy vetítéssel is súlyos kárt okozok az amerikai filmeknek. Ezt tudta mondani, egy Magyarországról szóló, magyar történelmi film kapcsán. Na, ennyit a magyar filmek nagy barátjáról” – jelentette ki Kálomista.

IMDb-botrány

Tönkretettek egy amerikai szakmai oldalt. A bemutató előtti nap 12.000-en szavaztak – mikor még nem is láthatta senki a filmet – egy ponttal, majd a HVG a címlapjára teszi. Ezekkel nem tudok mit kezdeni, a rosszindulatú hülyékkel nem tudok mit kezdeni. Pontosan tudja, aki leírja, hogy csalás. Másnap már 25.000-en szavaztak egyessel. Az IMDb felületét fölhasználták egy film lejáratásához. Tönkretettek egy amerikai szakmai oldalt, hiteltelenné tették, mert nem figyeltek oda” – közölte Kálomista.

(Kiemelt kép: Kálomista Gábor producer. Fotó: Kollányi Péter / MTI)

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.