Férfiakkal is konzultálni akar az Orbán-kormány az apák szerepéről

2018. június 20., 09:26

Szerző:

Kevés hazai kutatás foglalkozik az apákkal, holott szerepük fontos a gyermekvállalási döntésekben is. A kormány ezért a készülő nemzeti konzultációban a férfiakat is megkérdezi arról, hogy milyen kihívásokat élnek meg az otthonteremtéskor, a munka és a család egyensúlyának kialakításakor – írja a Magyar Idők.

A portál szerint a válaszok iránymutatásul szolgálnak ahhoz, hogy érdemes-e változtatni a családtámogatási rendszeren, vagy visszaigazolódik az, hogy jó a modell, amelyet alkalmaznak.

A konzultációban a családalapításról, a gyermekvállalásról, a gyermeknevelés területeiről lesz szó, a döntések előkészítésébe szeretnék bevonni az érintetteket, így a férfiakat is.

Fotó: Pixabay

Novák Katalin,  az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára pár napja egy konferencián hangsúlyozta, hogy az apák támogatásának egyik lépése a munkahelyteremtés, hogy el tudják tartani a családjukat. Ezzel kapcsolatban az államtitkár kiemelte, hogy a férfiak munkanélküliségi rátája a 2010-es 11,6 százalékról 2017-re 3,8 százalékra csökkent, és jövőre tovább nő a kétgyerekeseknek járó családi adókedvezmény, ami 2019-ben már havi 40 ezer forintra emelkedik.

Székely András, a Népesedési Kerekasztal vezetője a rendezvényen arról beszélt, hogy sokszor úgy tűnik, mintha a család csak az anyák felelőssége lenne, ezért minél szélesebb körben kell beszélni arról, hogy mennyire jó édesapának lenni.

Hétfőn még napos idő várható, majd kedden hidegfront érkezik megélénkülő széllel, és egyre többfelé várható eső, zápor, zivatar. Csütörtök reggelre csökken a felhőzet, és visszatér a napsütés, de a hőmérséklet csúcsértéke kissé visszaesik, 20-24 Celsius-fok körül alakul - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.