Esik szét az ellenzék Ferencvárosban, egyik polgármesterjelölt sem akar visszalépni

2019. július 30., 12:31

Szerző:

Ha holnap délután egy óráig az ellenzéki pártok nem tudnak megállapodni a ferencvárosi előválasztás politikai feltételeiről a civilek kiszállnak a folyamatból. Ezt Magyar György ügyvéd, a Civil Választási Bizottság vezetője mondta a 168 Órának. 

Lapunk csütörtöki számában írunk arról, hogy az ellenzéki pártok többsége nem akar a független Baranyi Krisztina mögé felsorakozni, pedig felmérések szerint ő a legesélyesebb ellenzéki polgármesterjelölt Ferencvárosban. Őt konfliktusos aspiránsnak tartják, helyette a szerintük kompromisszumképesebb momentumos képviselőt, Jancsó Andrea támogatják.

Baranyi Krisztina szerint egyszerűen arról van szó, hogy a május 26-i EP-választáson elért eredmény után a Momentum borított mindent, és elkérte magának a kerületet. Úgy véli, ha ő az MSZP és a Fidesz közötti, a parkolási ügyekben bizonyítható együttműködést feltárja, akkor nem konfliktusokat keres, hanem a munkáját végzi. Jellemző a helyzetre, hogy egyik ellenzéki polgármesterjelölt sem akar visszalépni a másik javára, ráadásul még az is kérdéses, hogy augusztus elején megtartják-e ferencvárosi előválasztást, hogy a kerület lakói dönthessenek a jelöltek között. Az időpontot kitűzték, augusztus 5. és 8. között tartották volna  a voksolást négy sátorban, meghatározták, nem lesz érvényességi küszöb, de a jelölteknek előzetesen legalább kétszáz támogatót kell szerezniük. Vagyis a technikai feltételek megvannak, ám a politikai megállapodás nem született meg, mindkét csapat a másiknak nem elfogadható feltételeket támasztott, így félő, hogy kútba esik a ferencvárosi elővoksolás. Mindenesetre augusztus 12-16-ra elhalasztották a voksolást. 

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.