Ferenc pápa kinevezte az új pannonhalmi főapátot

2018. február 16., 18:47

Szerző:

Hortobágyi T. Cirill főmonostori perjel lett az új pannonhalmi főapát, miután Ferenc pápa, elfogadva a főapátválasztás január 6-i eredményét, pénteken kinevezte a tisztségre - tájékoztatta a főapátság az MTI-t.

 Hortobágyi T. Cirill a 996-ban alapított monostor 87. apátja, Szent Asztrik nyolcvanhatodik utóda.

A mindenkori pannonhalmi főapát a Magyar Bencés Kongregáció főapátja is egyben. Az új főapát benedikálása (megáldása) március 21-én, Szent Benedek ünnepén lesz.

Hortobágyi T. Cirill
Fotó: Youtube

Az új főapátot a főmonostori konvent, a Pannonhalmához tartozó negyven örökfogadalmas szerzetes választotta meg.

Hortobágyi Várszegi Asztrikot váltja, aki 1991 óta három cikluson keresztül vezette a közösséget, és aki 2009-es megválasztása után jelezte, hogy a harmadik főapáti ciklus végeztével visszavonul. (A főapáti szolgálat kilencéves időszakokra oszlik.)

A Pannonhalmi Főapátság közleménye szerint Hortobágyi T. Cirill 1959. február 22-én született Nagytályán. A Pannonhalmi Bencés Gimnázium diákjaként 1977-ben érettségizett, s még abban az évben, augusztus 21-én magára öltötte a bencés szerzetesi ruhát.

1985. augusztus 15-én szentelték pappá. 1991 óta főmonostori perjel, 1993 óta pedig a főapát gazdasági helyettese is. E tisztségében a főapátság szociális, oktatási és kulturális intézményei felett a fenntartói jogokat, a főapátság vállalkozásai felett a tulajdonosi jogokat gyakorolja.

 1988 óta a Főapáti Tanács, 1997 óta a Prézesi Tanács állandó tagja. Két évig a Pannonhalmi Bencés Gimnáziumot is igazgatta. 1991-től a Bencés Diákszövetség vezetőségének tagja.

 Ő indította el az Apátsági termékcsalád nevű programot, amelynek célja a régi receptúrák felkutatása, az arra alapozó termékfejlesztés és gyártás. Irányítása alá tartozott az elmúlt években a főapátság hosszú távú turisztikai és marketing kommunikációs tervének elkészítése és az arra alapozott beruházások irányítása.

 Folyamatosan részt vállal abban a küldetésben, hogy a modern médiaeszközök és kommunikációs csatornák felhasználásával minél érthetőbben és minél szélesebb kör számára hozzáférhetővé tegyék a főapátság ezeréves értékeit - írta a főapátság.

 

 

Tegnap 21:17

Megtörni látszik a kutasok ellenállása? Hétfő kora délutáni hatállyal a Mol az összes töltőállomásán 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát, vagyis – nagykereskedelmi árváltozás híján – az árrését. 

Tegnap 18:28

A Szabad Európa kiperelte az autópálya-koncessziós szerződés mellékleteit, és kiderült, hogy 15-17 ezer milliárd forintba kerülhet az adófizetőknek az, hogy a kormány kiszervezte a hazai gyorsforgalmiút-hálózat nagy részét. Az üzletet elnyerő hét magántőkealapról kiderült, hogy négy Szíjj László, három pedig Mészáros Lőrinc kormányközeli üzletember százszázalékos tulajdonában van – írja a lap.

Tegnap 16:47

Kedden túlnyomóan derült, száraz időre van kilátás. Európa időjárását egy kiterjedt anticiklon befolyásolja. Napközben többfelé megélénkül, kedden a Dél-Dunántúlon időnként meg is erősödik a délkeleti, keleti szél.

Olyan szabályokat akartak bevezetni a koreaiak által vezetett iváncsai akkumulátorgyárban, ami kiverte a biztosítékot a magyar munkavállalóknál. Nem mondják meg, mi az oka, ha rosszul lesznek a dolgozók a munkahelyükön, a szigorú biztonsági előírásokra viszont nagyon odafigyelnek, a telefonok kamerája le van takarva, amit a biztonsági szolgálat ellenőriz is. A Házon kívülnek az iváncsai akkumulátorgyár két dolgozója mesélt arról arc és név nélkül.