Magyartanár: katasztrofális állapot uralkodik a magyartanításban

A jelenlegi állapot komoly hatással lehet arra, hogy a fiatalok megszeretik-e az olvasást.

2021. október 4., 12:05

Szerző:

„Véleményem szerint a mai oktatási dokumentumoknak katasztrofális következményei lesznek” – közölte Fenyő D. György, a Magyartanárok Egyesületének alelnöke a Népszavával készített interjúban. Az alenök kritizálta a Nemzeti Alaptanertet (NAT), ugyanis az lekorlátozta a tanárok lehetőségét, hogy mit tanítsanak. Szerinte a NAT miatt a tanárok csak azt tudják tanítani, ami az érettségin előkerülhet, ez pedig súlyosan árthat a felnövekvő nemzedéknek, ugyanis valószínűsíthető, hogy nem szeretik meg az olvasást. 

Fenyő D. György szerint jelenleg az a választási lehetősége van a tanároknak, hogy vagy olvasó embereket, vagy jól érettségiző diákokat nevelnek, ez a két cél pedig szemben áll egymással – tette hozzá. Továbbá kritizálta, hogy a tananyagot a régebbi korok irodalma felé tolták vissza, kortárs irodalom pedig alig szerepel benne. „Képzelje el: van évfolyam, ahol az ifjúsági irodalmat a Robinson Crusoe jelenti, amelynek korszakos jelentőségét nem kérdőjelezem meg, de egyáltalán nem egy mai gyereknek szóló ifjúsági mű" – mondta az alelnök. 

A nyáron elfogadott homofóbtörvényről elmondta, hogy semmilyen oktatási következménye nem kéne, hogy legyen, de arra alkalmas, hogy megfélemlítsen tanárokat, diákokat, szülőket és iskolavezetőket. Hangsúlyozta, hogy az új tankönyvek a korábbiaknál is rosszabbak. ugyanis azok tökéletesen alkalmazkodnak a kerettantervhez, szemléletben, értékrendben, világlátásban. „Ez együtt tényleg katasztrofális állapotot teremt" – közölte.

 

(Kiemelt kép: Bácskai János Ferencváros polgármestere (b) és Fodor Péter, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár igazgatója (j3) kezet fog József Attila születésének 111. évfordulóján, a költészet napján Budapesten, a Gát utcai József Attila Emlékhelyen 2016. április 11-én. Mellettük Monostori László, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézetének igazgatója (b2), Oláh János, József Attila díjas költő, a Magyar Napló Kiadó és Folyóirat főszerkesztője (b3), E. Csorba Csilla, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója, (b4) Veres András, a József Attila Társaság társelnöke (j2) és Fenyő D. György, a Magyartanárok Egyesületének alelnöke (j). MTI Fotó: Balogh Zoltán)

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.