Felmondott tizenkét tanár a Budai Nagy Antal Gimnáziumban

2018. szeptember 21., 11:15

Szerző:

Tizenkét pedagógus, vagyis a tanári kar negyede mondott fel a budafoki Budai Nagy Antal Gimnáziumban. Van olyan osztály, amely az osztályfőnökét is elveszítette, de elment több német- és angoltanár, matematika-, testnevelés- és informatikaszakos pedagógusok is. Két mesterpedagógus is távozott az intézményből – tudta meg az Eduline.

A portált egy szülő tájékoztatta a felmondásokról. A távozó pedagógusok zöme nyáron jelentette be, hogy távozik, de volt olyan is, aki a tanév megkezdését követően mondott fel. Többségük a kerület más iskolájába ment át.

Az Eduline-nak nyilatkozó szülők elsősorban az igazgatót teszik felelőssé a kialakult helyzet miatt. Úgy vélik ugyanis, hogy a tanárok nehezen tudtak vele együtt dolgozni. A portál azt írja, hogy Manolovitsné Erdőközi Orsolya 2015-ben annak ellenére kapta meg az igazgatói széket, hogy kinevezését szinte a teljes nevelőtestület és a szülői választmány is elutasította.

– Több szülő a Facebookon kért segítséget, és több csoportban is megjelentek az iskolával kapcsolatos posztok. Sokan arra kíváncsiak, hogy melyik iskolába érdemes átvinni a gyereket. Elmentek az iskolából olyan tanárok is, akik miatt a gyerekeknek érdemes volt az intézménybe járni, most már ez sincs

– nyilatkozta egy érintett szülő.

Alig néhány hónapja számoltunk be arról: a jogbiztonság követelményét, illetve a tanulói és szülői jogok érvényesülését egyaránt sértő, tartósan fennálló visszásságokat tárt fel a budapesti Budai Nagy Antal Gimnázium működése kapcsán az alapvető jogok biztosa. Székely László ombudsman intézkedéseket kért a Gimnáziumtól és annak fenntartójától, valamint a szaktárcától és az adatvédelmi hatóságtól.

Az ombudsmanhoz forduló szülő kifogásolta, hogy a gimnáziumban nem működik elektronikus napló, elmaradnak az érettségi előtt álló osztályok angol órái, nem megfelelő a testnevelés órák szervezése, valamint hiányosak az iskolai honlapon közzétett információk. Beszámolt arról is, hogy csorbulnak a szülői részvételi jogok, elavultak a belső szabályzatok, és hogy nem kapnak választ az iskolától a szülői kérelmekre.

A biztos jelentésében számos visszásságra mutatott rá. Eszerint az egyik érettségi előtt álló osztály angol nyelvi csoportjánál azért volt hiányos az elektronikus napló, mert elmaradtak az órák. Ezzel pedig sérülhetett a tantárgyból kötelező érettségi előtt álló tanulók oktatáshoz való jogát. Nem csak itt mulasztott a gimnázium, a vizsgálat szerint, ugyanis se a saját honlapján, se az Oktatási Hivatal által vezetett KIR (Köznevelési Információs Rendszer) adatbázisban nem tüntetett fel közérdekű adatokat.

Az ombudsmani jelentésben feltárt problémák többsége a most felszínre kerülő feszültségekből és a tanárhiányból is fakadhatott.