Nem a Borkai-ügy döntött, az embereknek elegük lett a Fideszből

2019. október 26., 21:35

Szerző:

Nem a Borkai Zsolt győri polgármester körül gyűrűző szexbotrány vezetett a Fidesz hatalmas térvesztéséhez az október 13-i önkormányzati választáson, hanem az, hogy az embereknek egyszerűen elegük lett Orbán Viktor pártjából – derül ki abból a felmérésből, amelyet a Publicus Intézet készített a Népszava megbízása nyomán. Eszerint a megkérdezetteknek mindössze 3 százaléka nyilatkozott úgy, hogy kifejezetten a Borkai-ügy miatt ment el szavazni, és 1 százaléknyian mondták azt, hogy botrány miatt maradtak távol.

Bár a felmérésben a válaszadók több mint fele, 55 százaléka vélte úgy, hogy a szexbotrány határozottan befolyásolta (29%) vagy inkább befolyásolta (26%) a megméretést, mindössze 14 százaléknyian kockáztatták meg,, hogy ez volt a fideszes jelöltek sorozatos vereségének az oka. Harminchét százalékuk szerint az ok egyszerűen az, hogy az embereknek elegük lett a Fideszből, 29 százaléknyian pedig azt mondták, hogy az összefogás vitte sikerre az ellenzéket.

A felmérést a Publicus Intézet 2019. október 17–22. között készítette az ország felnőtt népességét reprezentáló 1001 fő telefonos megkérdezésével.