Fellázadtak a gazdák a kis mohó fideszes polgármester ellen, és győztek

2018. március 23., 18:58

Szerző:

Fogy a befolyása az izsáki polgármesternek, Mondok Józsefnek Karádon, lázadnak ellene a helyi gazdák – írja a Magyar Narancs.

A helyi gazdák szerint a polgármester – aki kisebb birodalmat épített ki a két fiával, a Karádon élő ifjabb Mondok Józseffel és Mondok Izsák Bálinttal – apránként szinte mindent, több hektár földet, mezőgazdasági zrt.-t, és vadászházat is  felvásárolt a Somogy megyei falu határában. Mondok József ráadásul a kezében tartja a helyi agrárbizottságot is.

Fogy a hatalma Mondok Józsefnek
Fotó: MTI/Komka Péter

– Amikor megalakultunk, még arról volt szó, hogy az agrárkamarának afféle tanácsadó testülete leszünk, belementünk, amikor azt mondták az agrárkamarai emberek, legyen a Mondok az elnök, hiszen nincs minden gazdának számítógépe, neki van, könnyebben intézi az ügyeket – mesélte egy agrárbizottsági tag a 2013-as megalakulásról. – Arról szó sem volt, hogy ezek a testületek kapják annak a jogát is, hogy eldönthessék, kié legyen a föld helyben. A törvény szerint helyi gazdákból erre létre kellett volna hozni a földbizottságot, de valahogy ez országos szinten elfelejtődött, így Karádon sem jött létre.

Mivel nemrég országosan lejárt a helyi agrárbizottságok mandátuma, újjá kell alakulniuk. Ez Karádon meg is történt. A karádi gazdák viszont „meghackelték” a szavazást. Korábban Mondok József fiának emberei voltak többségben a bizottságban, most viszont egy jelöltjük sem került be a testületbe.

– A gyűlés előtt napokig jártuk a falut, hogy azokat az agrárkamarai tag gazdákat, akik nem tudnak ott lenni, meghatalmazásuk révén képviselni tudjuk. Mindenkinek elmondtuk, mit akarunk; azt, hogy végre ne a helyi nagybirtokos-oligarcha család, hanem a karádi gazdák szólhassanak bele a helyi földügyekbe. Így történhetett, hogy mi háromszor annyi meghatalmazást gyűjtöttünk össze, mint Mondokék – mondta egy helyi gazda a Magyar Narancsnak.

– Mi kicsik, most mertünk nagyok lenni, szembeszállva a nagyurakkal és talán példát mutatva az országnak is, hogy szembe lehet szállni

– jegyezte meg egy másik karádi gazda.

A 2013-es földtörvény szerint minden településen helyi földbizottságot kellett volna létrehozni a helyi gazdálkodókból. Ezek a testületek véleményeznék a helyi földeladásokat, de mind a mai napig nem alakultak meg. Az Orbán-kormány korábbi agrárállamtitkára, Ángyán József szerint a kormány a törvénynek ezt a rendelkezését egyszerűen elszabotálta.

Mondok József vadászház-botrányáról ebben a cikkünkben írtunk részletesen. Izsák polgármesterének a jogszerűtlenül felhasznált támogatás miatt 35 millió forintot vissza kellett fizetnie, és költségvetési csalás miatt vádat is emeltek ellene.

Európa háborúba sodródásától tart, az európai parlamenti választások tétje pedig, hogy hány voksot kapnak a háború- és hány voksot a békepárti erők – többek között erről értekezett Orbán Viktor a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. A miniszterelnök szerint Magyarországon a békére csak az szavaz, aki a Fideszre szavaz, aki a baloldalra szavaz, a háborúra adja a voksát.