Feljelentik Orbán Viktort, Matolcsy Györgyöt és Selmeczi Gabriellát

2018. január 11., 08:40

Szerző:

Az MSZP feljelentést tesz Orbán Viktor, Matolcsy György, Selmeczi Gabriella és a „bűnszervezet” más tagjai ellen közfeladati helyzettel visszaélés, hivatali visszaélés, csalás és hűtlen kezelés miatt – közölte a 168 Óra cikke nyomán Korózs Lajos. Az Országgyűlés népjóléti bizottságának alelnöke szerint ugyanis aláírásuk bizonyítja, ők személyesen a felelősek azért az indítványért, amely alapján az Országgyűlés kinyilvánította,

„garantálni kell az egyéni számlavezetés intézményét az állami nyugdíjrendszerbe átlépő, korábbi kötelező magánnyugdíjpénztári tagoknak”.

A Fidesz kötelezettséget vállalt arra, hogy az állami visszalépés után mindenkinek egyéni számlája lesz. Azóta eltelt nyolc év, a 3000 milliárdos magánnyugdíjvagyont gyorsan eltüntették, de az egyéni számlavezetés még mindig nem létezik – közölte lapunkkal Korózs. A nyugdíjügyi szakpolitikus szerint Orbánék hazudtak a magánynyugdíj-pénztári tagoknak, és amennyiben bizonyítani kívánják elfogulatlanságukat és pártatlanságukat, úgy a hatóságoknak ki kell vizsgálniuk a Fidesz csalását és hivatali visszaélését. A Fidesznek pedig meg kell magyaráznia, hogy miért nem vezették be az egyéni nyugdíjszámlákat – tette hozzá.

Orbán aláírása a nyugdíjpénztári pénzlenyúlásos parlamenti határozaton

Mint megírtuk, a sokak számára kissé érthetetlen magánynyugdíj-pénztári rendszer, pontosabban annak felszámolása és a megtakarított magánvagyon egyszerű állami einstandja és lenyúlása kapott teljes nyilvánosságot a múlt héten, amikor Matolcsy György azt találta mondani, hogy az állam nem tartozik a magánnyugdíjpénztárakból kilépett embereknek semmivel.

Ezzel a Magyar Nemzeti Bank elnöke megbuktatta a magyar kormányt, s elsősorban a kormányfőt, hiszen Orbán Viktor miniszterelnök, Lázár János akkori Fidesz-frakcióvezető, valamint Kósa Lajos, ügyvezető Fidesz-alelnökként 2010 decemberében benyújtott egy egyéni képviselői indítványt (amelyhez később Selmeczi Gabriella nyugdíjvédelmi biztos is csatlakozott), a Fidesz-KDNP parlamenti kétharmada pedig meg is szavazta. Ebben deklarálták:

aki hagyja magát visszaléptetni az állami nyugdíjrendszerbe, annak garantálják az egyéni számlavezetést.

Az Orbán-kormány és parlament tehát nyilatkozatot tett, hogy a többi között egyéni számlanyitás fejében kéri a magánnyugdíj-pénztári tagságot arra, lépjenek vissza az állami nyugdíjrendszerbe. Erről a kormány aztán a saját honlapján, 2011. január 12-án azt közölte: „Az állami rendszerbe való visszalépéssel semmilyen kár nem érhet senkit. Éppen ellenkezőleg, akinek vesztesége volt a kötelező magánnyugdíj-pénztárban, azt kompenzálja az állam, akinek esetleg hozama volt, az felvehető készpénzben, vagy önkéntes pénztárba utalható. Aki az állami nyugdíjrendszert választja, biztos lehet abban, hogy jogosult lesz állami nyugdíjra, egyéni számlája lesz, és nyugdíj-megtakarításához kapcsolódik hozzátartozói ellátás."

Kérdéses, meddig van okuk a nevetgélésre