Felhőkarcolók nélküli várost szeretne Budapest új főépítésze

2020. február 11., 09:38

Szerző:

Az aquincumi közúti átkelő kell hogy legyen Budapest következő hídja – mondta a Népszavának Budapest új főépítésze. Erő Zoltán szerint ezen felül belátható időn belül kezdeni kellene valamit az egykori rákosrendezői pályaudvar kihasználatlan területével, ez lehetne a barnamezős rehabilitációk mintaprojektje, de ahhoz állami támogatás is kell. Ettől függetlenül el kellene indítani egy rozsdaövezeti kármentesítő programot, amely elengedhetetlen feltétele ezeknek a területeknek a helyzetbe hozásához – tette hozzá.

A Duna és a város kapcsolatának erősítése szintén régi vágy. Az idén próbaképpen lezárják a rakpartokat.

A tervek már elkészültek a pesti autók részleges kiszorítására, de a budaihoz nem nyúlhatnak, mert fontos forgalmi szerepe van. "A távlati cél az, hogy a budapestieket minél közelebb engedjük a vízhez" - mondta a főépítész. 

Ami pedig a felhőkarcolók építését illeti, az új főépítész szerint „Budapest különleges adottságai, a Duna és a hegyek miatt nem szorul sziluettet gazdagító építészeti elemekre, így nyugodtan átugorhatjuk a felhőkarcolók korát, és megkezdhetjük egy új típusú élhető város megvalósítását”.

Folytatódik a változékony, napos-gomolyfelhős idő a jövő héten; elsősorban a hét elején kell záporra, zivatarra, felhőszakadásra számítani, a hőmérséklet csúcsértéke 25 Celsius-fok körül lesz - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből.