Felerősítik a fóti gyermekotthon lakóinak hangját, akik a minisztérium döntése ellenére együtt akarnak maradni

Petíció indult és kisfilm készült azoknak az érdekében, akik a leginkább érintettek a Gyermekközpont bezárása kapcsán. A gyerekek ugyanis kevés figyelmet kaptak, a kastély és a park annál többet.

2019. április 19., 15:00

Szerző: Bíró Veronika

Petíciót indított a Fóti Gyermekváros Megmentéséért Egyesület és az aHang kampány platform, amelyet néhány hét alatt több mint 5200 ember írt alá. Céljuk, hogy felerősítsék azoknak a hangját, akikről a legkevesebb szó esik a fóti gyermekközpont bezárása kapcsán, vagyis az ott gondozott gyerekekét. Ezért az aHang egy kisfilmet is készített, amelyben családban élő gyerekek mondják el a fóti gyermekönkormányzat 10 pontos kívánságlistáját. A fóti gyerekek helyett, akik a nyilvánosságtól távol vannak tartva.

Az aHang és az egyesület – ez utóbbi volt gondozottakból és dolgozókból áll – közös kiáltványában azt írta, hogy a fóti Károlyi István Gyermekközpont megszüntetése nem egy pozitív szociálpolitikai fordulat jele. Megjegyezték, hogy az évek során korszerűsített, kis, családias lakásotthonokból álló intézmény dolgozóit szélnek eresztik, az ott élő különleges és speciális szükségletű gyermekeket, valamint a kísérő nélküli kiskorúakat több intézményben szórják szét.

Meglátásuk szerint az egyelőre nem látszik biztosítottnak, hogy azokban az intézményekben is garantálva lesz, hogy családias és jól felszerelt lakóegységekben, kellő számú szakember felügyelete mellett éljenek, amelyekben a tervek szerint elhelyezik őket.

Fotó: Merész Márton

A kalocsai és zalaegerszegi intézmények, ahova a gyerekeket többek között költöztetik, a petíció indítói szerint korántsem rendelkeznek a fótihoz hasonló adottságokkal, ráadásul már most is túlzsúfoltak. A mozgáskorlátozott gyermekek befogadására kijelölt hűvösvölgyi gyermekotthon teljes akadálymentesítése ráadásul nem történt meg. A menekült gyermekek számára kijelölt aszódi épület lakhatóvá tétele pedig még el sem kezdődött.

– Még egy egészséges, a szüleivel nevelkedő gyermek számára is trauma az otthona, megszokott környezetének az elvesztése, különösen, ha új településre költözik, óvodát, iskolát kell váltania. A sérült, beteg, problémákkal küzdő, ráadásul szüleik nélkül nevelkedő gyermekeknek ez egyenesen katasztrófát jelent

– hangsúlyozták.

Az egyesület ezért azt kéri, hogy az állam ne szakítsa el a fóti gyermekeket egymástól, nevelőiktől, megszokott környezetüktől.

Az aHang a témában készült kisfilmet közösségi finanszírozásból készítette. A társadalmi vállalkozás munkatársa, Kertész Anna a 168 Órának elmesélte, hogy nagyon aktív közösség van mögöttük. A videó elkészítéséhez 150 ezer forint hozzájárulást kértek, mégis 650 ezer forint gyűlt össze.

Elmondása szerint a gyerekek legnagyobb problémája az, hogy teljes bizonytalanságban tartják őket. Pont olyan gyerekek esetében, akiknek a legfontosabb lenne a biztonság. Ennek következtében, mióta elterjedt a költöztetés híre, megnőtt a szökések száma a speciális otthonban, mert a körükben nincs jó híre a zalaegerszegi és a kalocsai intézetnek. Kertész Anna hozzátette, hogy nagyon nehéz helyzetben vannak ezek az intézmények is, eszközhiányosak és nincs elég nevelő.

Az aHang szerette volna tudni, hogy vajon mit akarnak a fóti gyerekek, mert erről nem igazán esett eddig szó. Miután megjelent a fóti gyermekönkormányzat 10 pontos kívánságlistája, azt találták ki, hogy jó lenne, ha gyerekek teremtenének neki nagyobb nyilvánosságot.

Szereplőket kerestek a videóhoz, és az abban résztvevő gyerekek maguk fogalmazták meg, hogy nekik az a legfontosabb, hogy otthon és családban legyenek. És ha nincs család, akkor felerősödik az otthon szerepe.

Kertész Anna hangsúlyozta, hogy nem az intézményrendszert akarják konzerválni, mert az ezer sebből vérzik, és ezeknek a gyerekeknek családban kellene élniük. Azt akarják elérni, hogy ne kerüljenek rosszabb körülmények közé, mint amiben most vannak.

Az információhiányt és a kétségbeesést egyébként jól jellemzi a gyermekotthon egy lakójának Facebook-bejegyzése. Oláh Karolina néhány napja azt írta: azt még feldolgozzák, hogy menni kell, és lehet, azt is megszokják, hogy szétdobálják őket az ország különböző részeire.

– Abba senki nem gondol bele, hogy mi, akik évek óta együtt élünk, talán úgy szeretjük egymást, mint egy igazi család! A vér szerinti családom elhagyott, mert nem kellettem nekik. Nekem azok a gyerekek és felnőttek a családom, akik között felnőttem – írta a fiatal lány posztjában.

Bejegyzésében segítséget kért ahhoz, hogy együtt maradhassanak.

– Ti tudnátok a családotok nélkül boldogok lenni?

– tette fel a végén a kérdést.

Arról semmilyen információ nincsen, hogy mi alapján osztják majd szét a 62 fóti gyereket a többi gyermekotthon között. Azt sem tudni, mi lesz az őket eddig ellátó nevelőkkel. Nemrég viszont közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma, hogy tíz évre titkosították a gyerekek elhelyezésének részleteit. Úgy tudjuk, se a gyermekotthon, se a fogadó intézmények felé nincs hivatalos tájékoztatás. Informálisan annyit lehet tudni, hogy május 31-én, a korábban kitűzött időpontban valószínűleg nem lesz költözés. Ez pedig leginkább annak köszönhető, hogy nyilvánosságot kapott az ügy.