Felárral vették a letelepedési kötvényesek a pesti lakásokat, de meg sem nézték előtte az ingatlanokat

2019. április 30., 09:03

Szerző:

Vastagon áraztak a budapesti belvárosi ingatlanpiacon a letelepedési kötvényesek által keresett lakások eladói, akár 10 százalékkal drágábban is el lehetett adni nekik az ingatlanokat – írja a Világgazdaság.

Ráadásul általában úgy vásárolták meg ezeket az igen drága lakásokat, hogy meg sem nézték előtte az ingatlanokat. A lap szerint az ideiglenes vásárlókört a 60 millió forintnál drágább kategóriából hiányolják most az ingatlanpiacon.

Ez a vevőkör ugyanis mostanra egyre inkább eltűnik. Így a Belvárosban, Terézvárosban, Erzsébetvárosban, Józsefváros, Ferencváros, valamint Angyalföld belső részein már csökkenteni kellett a drágább lakások hirdetési árait, mert nem jelentkezett elég vevő.

Lakáspiac - Budapest - Eladó lakás a belvárosban Eladó lakás a belvárosban
Fotó: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

A fél évvel ezelőtt véget érő program ötlete Rogán Antal fejéből pattant ki még 2012-ben. Hivatalosan arról szólt, hogy külföldiek magyarországi letelepedési engedélyt kaphattak, ha eleinte 250, aztán 300, utána pedig 350 ezer euróért (átszámítva hozzávetőlegesen 110 millió forintért) jegyeztek a letelepedési kötvényből. Ez sok, főleg távol-keleti üzletember számára joggal tűnhetett vonzó lehetőségnek, a nem túlságosan drága kötvényjegyzés fejében ugyanis az egész Európai Unióban szabadon mozoghatnak, alapíthatnak cégeket és köthetnek üzleteket. Arról nem is beszélve, hogy a futamidejének lejártával Magyarország mindenkinek visszafizeti a 350 ezer euróját, hiszen államkötvényről van szó, amellyel egy-egy kötvényvásárló a magyar államnak adott hitelt. A letelepedési kötvényeken a magyar állam körülbelül 17,5 milliárd forintot bukott, Habony Árpád és Rogán Antal ügyvédje viszont tízmilliárdot, Fidesz-közeli cégek 155 milliárdot szakítottak, a magyar állam ugyanis kamatot is fizet a közvetítő cégeknek, a piaci ártól eltérő hozamot garantálva azoknak a vállalkozásoknak, amelyeknek az Országgyűlés fideszes többségű gazdasági bizottsága megadta a kötvényjegyzési engedélyt.

Letelepedési kötvénnyel összesen 19 838 külföldi jött Magyarországra, 81 százalékuk, 15 754 Kínából.

Hétfőn még napos idő várható, majd kedden hidegfront érkezik megélénkülő széllel, és egyre többfelé várható eső, zápor, zivatar. Csütörtök reggelre csökken a felhőzet, és visszatér a napsütés, de a hőmérséklet csúcsértéke kissé visszaesik, 20-24 Celsius-fok körül alakul - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.