Feketén dolgoztatott alkalmazottat találtak a NAV-ellenőrök a Fidesz vezető kereskedelempolitikusának a boltjában

2018. január 17., 09:54

Szerző:

Lebukott a próbavásárló adóellenőrök előtt Szatmáry Kristóf és családja zöldség-gyümölcs boltjában az egyik alkalmazott – írja a 24.hu. A Szatmáry Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. december közepén került fel a be nem jelentett alkalmazottat foglalkoztatók listájára, amelyet a NAV honlapján bárki megtekinthet. A családi vállalkozás zöldség-gyümölcs kereskedelemmel foglalkozik, Budapesten hat telephelyen árulnak, köztük két metróállomásnál, a Stadionoknál és Kőbánya-Kispesten.

Szatmáry Kristóf itt még a BKIK elnökeként

Szatmáry a 24.hu megkeresésére azt mondta, figyelmetlenség történt, és a könyvelőjük hibázott, mert elfelejtette időben bejelenteni az ellenőrzés előtt pár nappal felvett új munkatársat. A könyvelő informatikai rendszerhibának tudta be a történteket. „Megbízónk irányába a sajnálatos hibát és felelősségünket az ügyben elismertük” – fűzte hozzá. Hogy így volt vagy sem, nem lehet tudni, az biztos, hogy sokszor a fenti okokkal próbálnak védekezni az ellenőrzésen lebukott cégek.

Rém kínos – kommentálta az ügyet a 24.hu.

Szatmáry Kristóf 2014 óta a kereskedelempolitika kormányzati összehangolásáért felelős miniszteri biztos, a Lázár János vezette Miniszterelnökségen dolgozik. Előtte, a 2010-2014-es ciklusban az NGM államtitkára volt.

Éveken át ő volt az elnöke a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamarának (BKIK), amíg 2016 tavaszán, botrányok közepette (290 millió forintos veszteséggel zárta az évet a kamara) le nem váltották.  Ő volt az, aki a 2015-ös adócsomagban egy új sarcot javasolt, amely a dohányipari szereplőket érinti – a trafikosok kivételével. Neki és családjának 12 nemzeti dohányboltja van.

Édesanyja, Szatmáry-Jähl Angéla, aki a lebukott cég cégjegyzésre jogosult ügyvezetője ugyancsak tagja volt a BKIK elnökségének (később őt is menesztették). A 24.hu szerint Parragh László az ott kialakult viszonyokról azt nyilatkozta, hogy a BKIK „családi biznisszé” alakult Szatmáry Kristóf és édesanyja vezetése alatt.

Megtörni látszik a kutasok ellenállása? Hétfő kora délutáni hatállyal a Mol az összes töltőállomásán 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát, vagyis – nagykereskedelmi árváltozás híján – az árrését. 

A Szabad Európa kiperelte az autópálya-koncessziós szerződés mellékleteit, és kiderült, hogy 15-17 ezer milliárd forintba kerülhet az adófizetőknek az, hogy a kormány kiszervezte a hazai gyorsforgalmiút-hálózat nagy részét. Az üzletet elnyerő hét magántőkealapról kiderült, hogy négy Szíjj László, három pedig Mészáros Lőrinc kormányközeli üzletember százszázalékos tulajdonában van – írja a lap.

Kedden túlnyomóan derült, száraz időre van kilátás. Európa időjárását egy kiterjedt anticiklon befolyásolja. Napközben többfelé megélénkül, kedden a Dél-Dunántúlon időnként meg is erősödik a délkeleti, keleti szél.