Csúnyán elbuktak a csokis fehérjeporok a Nébih vizsgálatán

Leszerepelt szinte minden fehérjepor, ami a Nébih mikroszkópja alá került, egyik termék sem érdemelte ki a Szupermenta-emblémát.

2024. március 1., 18:58

Szerző:

Szinte az összes vizsgált fehérjepor megbukott a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) legutóbbi tesztjén. Huszonegy csokoládéízű fehérjepor közül húsz termék nem felelt meg maradéktalanul a jelölési előírásoknak. Probléma akadt még többek között a fehérje-, aminosav- és édesítőszer-tartalommal, valamint a weboldalakon szereplő jelölésekkel is. Az Index azt írta, a Nébih szakemberei állati eredetű, tejsavófehérje-alapú fehérjeporokat vizsgáltak a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem Sport-táplálkozástudományi Központ együttműködésével a Szupermenta program legfrissebb terméktesztjén.

A tejsavóalapú termékek közül a csokoládéízűek kerültek a shakerbe. Összesen 21 fehérjeport vizsgáltak, melyek közül – a termékekben felhasznált különböző fehérje-összetevők megoszlása szerint – 11 izolátum, 5 hidrolizátum, valamint 5 keverék (izolátum és hidrolizátum) volt. Származásukat tekintve kilenc magyar és tizenkettő külföldi előállítású volt, tömegük pedig 600 és 2300 gramm között mozgott.

A vizsgálat a következő szegmensekre terjedt ki: 

 • fehérjetartalom
 • cukortartalom
 • édesítőszer-tartalom (szteviol-glikozidok, szukralóz, aceszulfám-K, aszpartám, xilit)
 • nehézfém-tartalom (ólom és kadmium)
 • gluténtartalom
 • szójatartalom
 • tejfehérjetartalom
 • tojástartalom
 • vitamintartalom (B3-, B5-, B6-, B12-, C-vitamin)
 • ásványianyag-tartalom (vas, cink, réz, mangán, szelén)
 • doppingszer kimutatás
 • THC-tartalom
 • növényvédőszer-maradék
 • hexán szennyezőanyag-tartalom

Fehérjepor esetén a fő kérdés a fehérjetartalom 

Alapvető elvárás, hogy a csomagoláson feltüntetett fehérjetartalom ténylegesen jelen legyen a termékben, hiszen a tejsavófehérje-alapú ízesített italporok fogyasztásának kiemelt célja a kívánt fehérjebevitel. A laboratóriumban mért fehérje mennyiségét összevetették a tápértékjelölésen szereplő értékekkel, ahol kötelező feltüntetni a fehérje mennyiségét. A vizsgálati eredmények értékeléséhez figyelembe vették az élelmiszerek jelölésén feltüntetett, a tápértékek tűréshatárának megállapításához használandó uniós útmutatót, amely meghatározott toleranciát enged. A vizsgálat szerint négy termék fehérjetartalma az alsó tűréshatár alatt volt.

A Nébih laboratóriumaiban végzett élelmiszer-biztonsági és -minőségi vizsgálatok részeként a cukor-, édesítőszer-, aminosav-, nehézfém-, valamint vitamin- és ásványianyag-tartalmat is megvizsgálták.

A laboratóriumi vizsgálatokból kiderült, hogy öt termékben a mért aminosav mennyisége eltért a csomagoláson feltüntetett értéktől.

További két, édesítőszerrel készült termék sem felelt meg a vonatkozó jogszabályi előírásoknak, mert a csökkentett energiatartalmuk nem igazolt.

A dúsított élelmiszerekre vonatkozó jogszabálynak két termék nem felelt meg, egy fehérjepornál a hozzáadott vitaminok, egy másik esetben pedig a magnézium napi táplálkozási referenciaértéke nem érte el az elkészített italban az előírásoknak megfelelő minimum 7,5 százalékot.

A hatósági vizsgálatban hét esetben weboldalon történt a mintavétel, ebből öt esetben nem tartották be a jelölési előírásokat maradéktalanul a honlapokon a webáruházat üzemeltető vállalkozások. Továbbá három termék csomagolásán egyáltalán nem tüntettek fel magyar nyelvű jelölést.

A feltárt hibák miatt az érintett élelmiszer-vállalkozókkal szemben hatósági eljárás indult, a felügyelők élelmiszer-ellenőrzési bírságot szabnak ki, amelyek együttes értéke előreláthatólag mintegy 2,4 millió forint lesz.

A fehérjeporok kedveltségi vizsgálatán szakértő és laikus kóstolók is pontozták a termékeket. Az értékelésük alapján ugyan kialakult egy rangsor, azonban a hatósági ellenőrzés eredményeit figyelembe véve egyik termék sem érdemelte ki a Szupermenta-emblémát – tájékoztatott a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.

A teszt részletes leírása itt olvasható.

(Kép forrása: Pinterest)