Farkas Flórián az Orbán-kormányt bírálta

„Van itt több százezer cigány munka nélkül, csak nem tudnak róla vagy nem akarnak tudni róla” – mondta Farkas Flórián.

2023. június 17., 11:11

Szerző:

A nyilvánosságot régóta kerülő Farkas Flórián nem csupán megjelent, hanem fel is szólalt a vármegyeháza dísztermében tartott romaügyi konferencián. Ráadásul a kormányzatot bírálta – írja a Népszava. Bár a helyi tévé és újság tudósítása nem számolt be Farkas Flórián hozzászólásáról, az egyik résztvevő, Lakatos Gusztáv a közösségi oldalán közvetítette az eseményeket. „Van itt több százezer cigány munka nélkül, csak nem tudnak róla, vagy nem akarnak tudni róla” – mondta a Lungo Drom elnöke a Belügyminiszterium helyettes államtitkárának egy fórumon, reagálva a kormány azon szándékára, miszerint külföldi vendégmunkásokkal kívánják feltölteni a magyar munkaerőpiacot. 

A Roma felzárkózási fórum elnevezésű csütörtöki rendezvényen két helyettes államtitkár is részt vett: Radomszki Lászlóné a Belügyminisztériumtól és Márkus Ferenc, a Miniszterelnökségtől. A házigazda Hubai Imre, a vármegyei közgyűlés fideszes elnöke volt. Farkas Flórián, a kormánypárti Lungo Drom elnöke, volt fideszes parlamenti képviselő és miniszterelnöki biztos (a botrányoktól hangos Híd a munka világába program hajdani vezetője) csak a közönség soraiban kapott helyet. 

A Belügyminisztériummal és Sztojka Attila kormánybiztossal szemben Farkas Flórián védelmébe vette az Országos Roma Önkormányzatot (ORÖ). Ahogyan arról a Népszava beszámolt, a belügyi tárca közel 540 millió forintot követel vissza az ORÖ-től, az összeg jelentős részét az adóhatóság révén indított végrehajtási eljárással próbálja beszedni. Olyan követelésekről van szó, amelyek még a 2019 előtt ciklushoz, a Farkas Flórián-féle Híd a munka világába programhoz és hasonló projektekhez kötődnek. A pénz egy részét az ORÖ korábban már visszafizette, a Belügyminisztérium azonban állítja, hogy az államtól kapott „működési célú támogatásból” ezt nem tehette volna meg.

(Kiemelt képünkön: Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere (b) és Farkas Flórián, a szervezet elnöke felvág egy tortát a Lungo Drom Országos Cigány Érdekvédelmi és Polgári Szövetség kongresszusán Szolnokon, a tiszaligeti Városi Sportcsarnokban 2017. október 28-án. MTI Fotó: Mészáros János)