Falus is Bokros mellett kampányol

A 168 Óra Szerda 11 című műsorának vendégei Falus Ferenc volt főpolgármester-jelölt, Pusztai Erzsébet és Kajdi József, a Modern Magyarországért Mozgalom elnökségi tagjai voltak. A beszélgetésbe telefonon bekapcsolódott Bokros Lajos, a demokratikus ellenzék főpolgármester-jelöltje, aki kampányfeladatai miatt nem tudott jelen lenni a stúdióban.

2014. október 8., 17:59

„Én ésszerű, szakszerű, hatékony, takarékos és tiszta kezű városgazdálkodást ígérek a budapestieknek” – összegezte programját Bokros Lajos. „Nem futok el a feladatok elől, még akkor sem, ha az időleges népszerűségvesztést eredményez. Makacsul kitartok a demokrácia, a szabad piacgazdaság, illetve az Európai Unió érdek- és értékrendszere mellett” – fogalmazott.

Bokros Lajos szerint a kor erkölcsi parancsa, hogy fogjanak össze azok, akik elkötelezettek a demokrácia helyreállítása mellett. E cél eléréséhez elengedhetetlen, egymást erősítő feltételeknek nevezte a fejlett, versenyképes piacgazdaságot és a politikai versenyt.

Mint mondta: fontos a helyi vállalkozók helyzetbe hozása a budapesti közbeszerzéseknél, pályázatoknál. Emlékeztetett: Pestszentimrén Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester cége is tagja annak a konzorciumnak, amely a csatornázást végzi. A kivitelezők sem a határidőket, sem a minőséget nem tudják tartani, befejezetlen a beruházás. Ennek a helyzetnek a helyi vállalkozók és a lakosság is kárát látja.

A mögötte felsorakozó támogatókról szólva elmondta: „Számomra megtiszteltetés és öröm tárgya, hogy Falus Ferenccel, Magyar Györggyel, az Együttel, a DK-val és az MSZP budapesti párttanácsa által támogatott fővárosi kerületi polgármesterjelöltekkel kampányolhatok”.

Falus: Csak az ügy érdekel

„Csak az ügy érdekel, és semmi más. Az első perctől fogva tudtuk, hogy a kettőnk összefogása biztosítja, hogy a demokratikus erők változást tudjanak elérni Budapesten” – mondta visszalépésével kapcsolatban Falus Ferenc. Szerinte a változáshoz összefogás kell. „Mivel nem találtunk más megoldást erre, úgy döntöttem, hogy visszalépek. A döntést nem a pártvezetők hozták meg, hanem én” – fogalmazott.

Falus Ferenc arra hívta fel a figyelmet, hogy a főváros kormányhű vezetése sikertelen volt. Szerinte Tarlós nem tudott elérni saját fejlesztéseket, nem tudta saját programját megvalósítani – azzal ellentétes dolgokat csinált, ki volt szolgáltatva a kormányzatnak.

„Azt hiszem, Tarlós István nagyon büszke lehet arra, hogy a Fradi-stadion átadásán ott állhatott az elhúzó Gripen vadászgépek alatt. Gondolom, nagy örömmel töltötte el, de ez nem a főváros beruházása volt” – fogalmazott.

Falus Ferenc úgy vélekedett, hogy a tarlósi városvezetés programja arról szól, hogy ami nem látszik, az nincs is. „Őket nem érdekli, mi van a metróval, sportolási lehetőség helyett nézőtereket építettek. Őket nem érdekli, hogy hány fa nő a parkokban, hanem az, hogy hány négyzetméter felületet lehet lekövezni. Kérdezzük már meg, hogy kinek a kőbányái állnak a háttérben!” – fogalmazott Falus.

Leszögezte, amikor négymillió ember él a szegénységi küszöb alatt, akkor nem az a legfontosabb probléma, hogy Orbán Viktor a Várba költözzön, és múzeumnegyedet építsünk a Városligetbe.

Pusztai: A király meztelen

A fideszes jelöltek sehol nem állnak ki az ellenzékkel vitatkozni, mert „kiderülne, hogy a király meztelen”. Pusztai Erzsébet beszámolt egy olyan esetről, amikor egy vidéki város fideszes jelöltje az általa szervezett vitát mondta le. Arra hivatkozott, hogy „leszóltak” neki, nem vitázhat.

Pusztai Erzsébet szerint sokan kritikusan szemlélték Bokros Lajos régebbi, pénzügyminiszteri tevékenységét, az eltelt időben viszont átértékelődtek a lépései. Szerinte ma már világosan látni, hogy amit Bokros képviselt, az a kilencvenes években előre vitte az országot, a sokak által negatívnak ítélt döntések megindították az országot a fejlődés útján. Az ellenzéki főpolgármester-jelölt képességeiről szólva Pusztai Erzsébet azt mondta, Bokros Lajos „azért nem ígér bele a levegőbe, mert azt mondja, meg kell nézni, mi van a főváros könyveiben”.

Jelezte, hogy egy XIII. kerületi közvélemény-kutatás azt mutatta, hogy Bokros Lajos és Tarlós István ugyanakkora népszerűségnek örvend a választók között. A felmérés Falus Ferenc visszalépését követően készült.

Kajdi: Budapest a demokrácia bölcsője lehet

Kajdi József szerint Budapest a demokrácia bölcsője lehet – innen ismét kifejlődhet a polgári jogállam, amit az elmúlt négy évben szétvertek Magyarországon.

Az átlagember nem is úgy néz a jelöltekre, hogy ki baloldali és ki nem – mondta Kajdi. „Jobboldali érzelmű választópolgárok úgy keresnek meg minket, hogy Bokros Lajos, a demokrata” – fogalmazott. Szerinte van egy illiberális államot építő kormányzat, amelynek a jelenlegi főpolgármester kiszolgálója. Ezzel szemben áll egy demokrata főpolgármester-jelölt.

„Úgy gondoljuk, hogy ez egy szerethető, vidám és öntudatos város lehetne Bokros Lajos irányítása alatt, és kiindulópontja lehet egy olyan demokratikus fejlődésnek, amely akár 2018-ban országos változást idézhet elő” – mondta Kajdi József.