Falus András: A járvány rémülete nyomot hagy majd az emlékezetünkben

Az immunológus professzor Fiala János Keljfeljancsi című reggeli műsorában beszélt a védőoltásokról.

2021. január 25., 08:45

Szerző:

Az immunológus professzor az Élet és Irodalom legutóbbi számában publikált írást „A vakcinákrul” – A közösségi immunitás ethosza és a közjó címmel. Ebben a cikkben az akadémikus részletesen ír arról, hogyan működnek a védőoltások, mi az az „immunmemória”, milyenek a már forgalomban lévő Covid-19 elleni védőoltások, és hogy mi mozgatja az oltásellenességet.

Fiala János szerint Falus András írása kicsit olyan, mintha „a népet a térdére ültetné” és elkezdené elmagyarázni, amit kell. Ami Fiala szerint azért problematikus, mert „soha nem volt még akkora kakofónia” e tekintetben, mint most van.

A műsorvezető többek között azt kérdezte az akadémikustól, az emberek vajon tudatosabban fognak-e élni a járvány után, és oda fognak-e figyelni arra, hogy az immunrendszerük megfelelő állapotú legyen. Falus szerint igen, mert a járvánnyal összefüggő pánik, rémület és hisztéria megmarad az emlékezetünkben.

Mint az akadémikus mondta

„kicsit más lesz a világ ideig-óráig”, éppen úgy, ahogy nagy háborúk után általában a békevágy a jellemző.

Fiala arról is kérdezte Falus Andrást, mit kezdhetünk azokkal az állításokkal, melyek szerint a beoltott emberek is fertőzőképesek lehetnek. Falus szerint ez kacsa, mint mondta, eddig is voltak védőoltások, amelyek hatékonyak különféle járványos betegségek ellen. A koronavírus elleni vakcina is ilyen. Az akadémikus ugyanakkor megjegyezte, a tudomány soha nem fog olyan bombasztikus válaszokkal szolgálni, mint a politika.