Megtalálta a rendőrség a római-parti favandalizmus tettesét

6-9 darab, a Főkert által frissen telepített fát vágott ki a Római-parton – számolt be vasárnap Bardóczi Sándor, a főváros főtájépítésze közösség oldalán. Ma frissítette a bejegyzést.

2023. december 26., 13:30

Szerző:

„Sajnálom, hogy a karácsonyi békességet ilyen hírekkel kell megszakítanom, de folyamatos, fotókkal alátámasztott jelzéseket kapok Óbudáról, hogy a Római-parton a Piroska utca-Római part kereszteződésben valakik kivágtak 6-9 db frissen a Főkert által a partra, fővárosi tulajdonú közterületre ültetett fát” – írta Bardóczi Sándor a Facebookon.

Közölte továbbá, hogy a fákat az idei ültetései szezonban ültette a Főkert, egy-egy ilyen előnevelt fa ültetési összköltsége  nettó 250 ezer forint.

Amint arról a 168.hu is beszámolt, Bardóczi arról is írt, hogy a fák kivágására senki sem kért és kapott engedélyt, de még csak nem is indokolta semmi. Ugyanis a fákat közterületen ültették el, és az árvízvédelem a jogszabály szerint csak az ingatlanok kerítésének vonalában engedélyezett, így a Duna magas állása sem indokolhatná a fák kivágását. Ráadásul a Dunán most levonuló kisebb árhullám a Hydroinfo adatai szerint Budapesten 658 cm körül tetőzhet december 27-én.

A Római-partot átlagosan 700 cm-nél érné el a víz, azaz van 42 cm biztonsága még a parti, mélyebben fekvő ingatlanoknak is.

A főváros főtájépítésze frissített bejegyzésében már arról írt, hogy a III. kerületi rendőrkapitányság és a közterület-felügyelet a hétfői délutáni helyszínelésen azonosította az elkövetőt, aki elismerte a tettét.

(Kiemelt kép: a Római-parton kivágott fák. Fotó: Bardóczi Sándor FB-oldal)

 

 

Könnyen lehet, hogy néhány hétig ingyenes lesz a parkolás a XII. kerületben, a rendszerhez szükséges szoftvert működtető cég szerződése ugyanis lejárt. S ugyan kiírtak egy félmilliárd forintos új közbeszerzést, de arra kizárólag a szoftver készítőjét hívták meg, ami az új polgármesternek viszont nem igazán tetszett.