Ezüstérmet nyert a börtönben nevelkedő tehén

A Roló névre hallgató üsző még csak 10 hónapos, így a jövőben még számos siker várhat rá.

2023. június 2., 13:16

Szerző:

Az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok Szakkiállítás és Vásáron a büntetés-végrehajtás Roló nevű üszője második helyezést érte el. Az ezüstérmes Roló – a tehén – még csak 10 hónapos, így a jövőben még számos siker várhat rá az idősebb kategóriákban. A májusban Hódmezővásárhelyen megtartott rendezvény Magyarország legnagyobb állattenyésztési kiállítása – olvasható a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának közleményében.

A rendezvényen idén több mint 500 agrárgazdasági kiállító, köztük 200 állatkiállító gondoskodott az élménydús programsorozatról. A sertésbírálat szintén eredményesen zárult a büntetés-végrehajtás számára, az ifjonc bv-s malacok a harmadik helyre kocogták fel magukat. Az állatok versenyen való indítását gondos kiválasztás és alapos felkészítés előzte meg.

„Szarvasmarhánk rangos elismerésének érdemét igazolja, hogy a holstein-fríz fajta tenyésztése, fenntartása csakis a világ legkorszerűbb tartástechnológiájával történhet, hiszen enélkül nem lehetne a fajtában rejlő genetikai adottságokat felszínre hozni, és azokat hatékonyan kiaknázni. A holstein-fríz rendkívül szigorú szelekciós nyomással kitenyésztett fajta, amely az ágazat leghatékonyabb tejtermelésre képes tejelő szarvasmarha-fajtája” – írja a BVOP. 

A büntetés-végrehajtás gazdasági társaságában jelenleg 98% fölötti vérhányadú holstein-fríz szarvasmarha populációt tartanak számon. A gazdaság legfontosabb bevételi forrása a tej, hízóalapanyag, hízott marha, illetve tenyészállat értékesítésből származik.

A tradicionálisan szarvasmarhatartó „börtön” gazdaság, több mint fél évszázada szolgálja ki a magyar fogyasztókat, közvetetten, minőségi tejjel. A telepen lévő, jelenleg közel kilenszáz tehén egy tehénre jutó éves tejtermelése több mint kilencezer kilogramm.

 (Kiemelt képünkön: Roló, az ezüstérmes tehén. Fotó: BVOP)

Az Osztrák Szövetségi Vasutak (ÖBB) tájékoztatása alapján október 2-től (hétfőtől) október 26-ig, a hegyeshalmi fővonalon végzett felújítás jelenlegi fázisához igazodva több Budapestről induló és Bécsen túl közlekedő railjet xpress rövidebb útvonalon, csak Bécsig közlekedik. Az utazóközönség számára tehát továbbra is elérhetőek maradnak a railjet szerelvények mind belföldön, mind a külföldi szakaszon, de bizonyos járatoknál Bécsben másik vonatra kell átszállni.

Pert nyert a Greenpeace a Fertő tavi beruházásra 2023. májusában kiadott környezetvédelmi működési engedély ügyében. Az UNESCO október 2-án tart vizsgálatot a helyszínen és dönt a világörökségi terület veszélyes listára kerüléséről is.

A megbízólevél átadása Alekszandr Lukasenko államfővé választásának törvényesként való elismerését jelenti, miközben az Európai Unió nem fogadja el törvényesnek a három évvel ezelőtti választások eredményét.