Ezt a megoldást tette le az asztalra Manfred Weber a CEU budapesti megmentése érdekében

Bajor egyetem, bajor autógyár, bajor támogatás.

2019. március 13., 14:00

Szerző:

Egy tekintélyes oktatási intézmény, a Technische Universität München bevonásával mentené meg a CEU-t Manfred Weber, az Európai Néppárt csúcsjelöltje - tudta meg a hvg.hu. A kedden Budapesten tárgyaló bajor politikus a Fidesz  maradásának egyik feltételéül szabta a CEU további budapesti működésének biztosítását is. Ám ahelyett, hogy Manfred Weber szimplán a felsőoktatási törvény módosítását, a nemzetközi szerződéssel az ügy befejezését követelte volna Orbán Viktortól a keddi találkozón, inkább egy új konstrukciót javasolt a német egyetem és a BMW bevonásával.

A BMW és bármely más autóipari cég erős hívószó az Orbán-kormány számára. Manfred Weber a találkozó után nem részletezte a tervet, Orbán Viktor pedig egyáltalán nem kommunikált semmit a megbeszélésről. Az EPP listavezetője azonban még a találkozó előtt egy német lapnak arról beszélt, Bajorország szeretne részt venni a Közép-Európai Egyetem tanszékeinek finanszírozásában.

Az interjúban Manfred Weber elmondta, hogy Bajorország két – a kormányzással, valamint politikai, gazdasági, társadalmi és műszaki képzésekkel foglalkozó – tanszék finanszírozásába szállhat be, egy harmadik esetében pedig úgy vehet részt, hogy a képzést alapítványi formában, a Müncheni Műszaki Egyetem koordinációjával valósítanák meg.

A nyilatkozat azonban több szempontból sem volt egyértelmű:

  • nem derült ki pontosan, hogy Weber a Bécsbe készülő és amerikai diplomát adó CEU-ról, vagy a Budapesten akkreditált, magyar diplomát adó Közép-európai Egyetemről beszél-e,
  • nem volt világos, ez miért pénzügyi kérdés, hiszen a CEU-nak nem anyagi gondjai vannak, hanem jogszabály lehetetleníti el a működését.