Ezer sebből vérzik a magyar közmunka rendszere

2018. április 30., 18:35

Szerző:

Jól jött Orbán Viktoréknak, hogy a sokszor mélyszegénységben élő településeken sokan csak a közmunkában látják az esélyt a túlélésre, akkor is, ha rosszul keresnek - mondta Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke a Hír TV műsorában

Kordás szerint át kell alakítani a közfoglalkoztatási rendszert, és a közmunkásoknak legalább a minimálbért meg kellene kapniuk. Több motivációra és átképzésre van szükségük, hogy beléphessenek a munkaerőpiacra.

– A közmunkások területén még nagyobb a probléma, hiszen ők egy teljesen másodlagos státuszban vannak, hiszen rájuk a munka törvénykönyv egyes rendelkezései sem vonatkoznak, például a szabadság, egyéb ilyen rendelkezések, a bérük sem, ami nem minimálbér, hanem jóval alatta van. Mi ezt folyamatosan napirenden tartjuk egyébként, hogy a közfoglalkoztatottak bére érje el legalább a minimálbér szintjét – mondta az elnök.

–Ez a mai közfoglalkoztatási rendszer ez teljesen elhibázott. Ez inkább gátja ma már a munkaerő piacnak és a gazdasági növekedésnek, mint a segítője lenne. Nem tölti be ma azt a funkciót, amire ez hivatott, hogy a tartós munkanélküliségből egy hidat képezzen az elsődleges munkaerőpiacra – tette hozzá Kordás.

A másodlagos státuszt bizonyítja az a tény is, hogy a közmunkások keresete napi nyolcórás munkára havi bruttó 81 530 forint, míg a teljes munkaidős szakmunkásoké bruttó 106 555 forint.

Pár napja írtunk arról, hogy a kampány végével a kormány visszavágott a közmunka-programból, idén 38,5 ezerrel kevesebb közmunkás pozíció nyílt meg, mint tavaly.

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.