Ez mindent elmond az Orbán-kormányról: egymilliárdot adnak a határon túli magyar családokra, nyolcmilliárdot a futballra

2018. január 9., 17:40

Szerző:

Potápi Árpád, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára keddi budapesti sajtótájékoztatóján tett bejelentést a 2018 a külhoni magyar családok éve programról, amelyben egymilliárd forintból támogatják külhoni magyar kisközösségek, vállalkozások, egészségügyi intézmények családbarát tevékenységét, képzéseket és táborokat is. A külhoni magyar kisközösségek családbarát tevékenységének a fejlesztéséért 200 millió forintra lehet pályázni, azokra a külhoni magyar vállalkozásokra, amelyek családbarát vállalkozást hoznának létre vagy családokat segítő szolgáltatásaikat erősítenék, 400 millió forint jut, az egészségügyi intézmények szakmai és anyagi támogatásának kerete 210 millió forint. E körbe tartozik – idézte az MTI az államtitkárt – az egészségügyi szűrések eljuttatása szerte a Kárpát-medencében, továbbá védőnői hálózat kialakítása is, együttműködve a Magyar Védőnők Egyesületével.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A Magyar Állandó Értekezlet még tavaly november 10-én döntött arról, hogy 2018 a külhoni magyar családok éve lesz. Ennek a tematikus nyitórendezvényét február 2-án tartják, az egésznek a szépséghibája pedig csak az, hogy eközben az Orbán-kormány a határon túli magyar futballra idén nyolcszor ennyi pénzt, több mint nyolcmilliárd forintot szór el. Ami ugyanis a környező országok futballakadémiáinak és -klubjainak a támogatását illeti, a Magyar Közlöny tanúsága szerint

 

Topolyán 1,5 milliárd,

Eszéken egymilliárd,

Lendván 1,3 milliárd,

Révkomáromban 140 millió,

Dunaszerdahelyen 1,1 milliárd,

Munkácson 1,65 milliárd

Csíkszeredán 500 millió,

Sepsiszentgyörgyön pedig egymilliárd 

forint magyar adófizetői pénzből képezhetik a jövő futballistáit. Ma az Index írta meg, hogy ez  nyolc futballakadémia az elmúlt két év alatt, 2016-2017-ben húszmilliárd forint támogatásban részesült.  Többnyire olyan klubokról van szó, amelyek partneri viszonyban állnak a Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester és NER-milliárdos fémjelezte Puskás Akadémiával. Ilyen a sepsiszentgyörgyi, a csíkszeredai, a topolyai és az eszéki akadémia (az eszéki klub, az NK Osijek Mészáros Lőrinc tulajdonában van), a Munkácsi Labdarúgó Akadémia viszont Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter szűk pátriájának, Kisvárdának a futballklubjával áll kitűnő viszonyban.

 

Tegnap 16:11

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.