Éveken belül búcsút inthetünk a magyar málnának

Egyre kevesebb málna terem Magyarországon, egy-két év múlva pedig előfordulhat, hogy már csak importként juthatunk hozzá üzletekben.

2022. augusztus 11., 12:00

Szerző:

Éveken belül elfogyhat a málna Magyarországron, ugyanis minden korábbinál kisebb lehet a málnatermés idén. Szakértők szerint a még meglévő málnaültetvényeken óriási károkat okozott az országos szárazság, valamint a néhány éve behurcolt, a gyümölcsösökben súlyos károkat okozó rovar, a foltosszárnyú muslica – írta a Világgazdaság.

Magyarország a 2000-es évekig jelentős málnatermesztő ország volt, a régió több piacát mi láttuk el friss gyümölccsel. A termésmennyiség a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 1990-ben megközelítette a 30 ezer tonnát, de még 2000-ben is elérte a 20 ezer tonnát. Ezután évről évre zsugorodott a termőterület, olyannyira, hogy 2020-ban az itthon termesztett málna mennyisége már az 500 tonnát sem érte el. Jelenleg egy kiló hazai málna 2-3000 forint között van. 

Az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) jelentése szerint az előző év azonos időszakához képest 2022 első öt hónapjában a friss málna beszállítása 13 százalékkal 155,7 tonnára csökkent, ebből nem is ment exportra. A fagyasztott málna importja 23 százalékkal 621 tonnára, a kivitele pedig 6 százalékkal 258 tonnára csökkent.

A lengyelek és a spanyolok a szezon málna-királyai

A hazai kínálatban is egyre inkább a lengyel és spanyol málna dominál. Szerbia a legnagyobb málnatermelő Európában, az ország júliusi jelentése szerint 114,9 ezer tonnát termeltek, ami négy százalékkal több a tavalyi terméshez képest. Lengyelország az Európai Unió vezető málnatermelőjévé fejlődött, a termőterület 27–30 ezer hektár, a termés 76 és 130 ezer tonna között alakult az elmúlt években. Európa fő málnarégiója a spanyolországi Huelva, ahol 49 990 tonna körül várható az idei termés, ami 7,5 százalékos növekedés az előző szezonhoz képest.

(Kiemelt képünk illusztráció. Málna egy Szigetszentmiklósi családi ház kertjében. Fotó: MTVA/Bizományosi: Faludi Imre)