Két vírussal küzdünk: az egyik a koronavírus, a másik pedig Orbán Viktor politikája

2020. április 20., 20:35

Szerző:

73 közismert személyiség levele jelent meg 19 európai lap hasábjain hétfő reggel. Ezt a levelet a Népszava közölte. A kezdeményezők között Andor László egykori uniós biztos is megtalálható. Ebben az írásban arról értekeznek, hogy a felhatalmazási törvény veszélyezteti a magyar demokráciát és fel kell ellene lépni. Ezt példátlan hatalmi koncentrációnak tartják.  

"Ez a végkifejlete Magyarország évtizedes sodródásának az autokrácia irányába, ami veszélyes."

- fogalmaznak. 

Az Országgyűlés plenáris ülése Orbán Viktor és a Fidesz-frakció megszavazza a felhatalmazási törvényt. 

Emlékeztetnek az idevezető folyamatra is, amelyben "különböző egyetemek, kulturális központok, üzleti csoportok és civil szervezetek szenvedik el Orbán tekintélyelvű kormányzásának terhét."

Konkrét cselekvést is javasolnak: "Eljött az ideje a széles körű mozgósításnak és kollektív cselekvésnek. Felhívjuk a tagországok médiáját, hogy szenteljen híreket a magyar helyzet bemutatásának, akár napi rendszerességgel. Kérjük őket, tegyék lehetővé a magyar és más európai állampolgárok számára az ingyenes hozzáférést tartalmaikhoz a plurális és független tájékoztatás érdekében." 

Egyúttal sürgetik az Európai Bizottságot és a Parlamentet, hogy fogadják el a szankciókat. 


A levél végén pedig azt közölték, a történtek alapvető fenyegetést jelentenek Európa közös értékei ellen. 

A levél aláírói között megtalálható 

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság volt elnöke, Jyrki Katainen volt finn miniszterelnök vagy éppen Vesna Pusic volt horvát miniszterelnök-helyettes