Bármikor újra blokkolhatja az Európai Bizottság az EU forrásokat

Elfogadta az Európai Bizottság az igazságügyi reformcsomag utolsó módosításait.. 2023-tól lehívható válnak a felzárkóztatási források, ám a Bizottság egyértelművé tette, hogy permanensen figyelemmel kísérik a magyar igazságügyi rendszer működését, és ha szükséges, pénzügyi szankciókkal élnek. 

2023. december 19., 18:56

Szerző:

Az utolsó pillanatban ugyan, de beterjesztette a kormány a parlament elé az igazságügyi reform végső cikkeit, amit gyorsan meg is szavaztak, így már nincs akadálya, hogy 2023-tól lehívják a brüsszeli felzárkózatási pénzeket, noha de szokatlan módon 61 napos hatályba lépési időt határozott meg a kabinet az Európai Unió Bíróságával kapcsolatos szabályozásnak. – tudta meg a Portfólió.

Múlt héten sikeres tárgyalásokat folytatott a magyar kormány az Európai Bizottsággal. A brüsszeli vizsgálatok megállapították, hogy az utolsó reformcsomagok végrehajtásával sikeresen megerősödött a magyar igazságszolgáltatás függetlensége, de

az Európai Bizottság felhívta a figyelmet arra is, hogy a magyar igazságügyi rendszernek a működösét permanensen figyelemmel kísérik, így ha szükségesnek ítélik, pénzügyi szankciókkal élni fognak. 

Ahhoz, hogy az EB pozitív elbírálásban részesítse  Magyarországot a már legnagyobbrészt májusban megszavazott reformcsomaggal kapcsolatban, ami júniusban hatályossá is vált, két kiegészítő jogszabállyal kellett azt kiegészíteni. Kormányrendeletben rögzítették, hogy a Kúria ügyelosztási rendjénél az elektronikusan beérkező ügyiratok emberi beavatkozás nélkül kapnak sorszámot, múlt héten pedig az Európai Unió Bíróságával való magyar bírói jogegyeztetési lehetőséget megkönnyítő paragrafust vizsgálták.

A Bizottság „az európai értékek egyik legfontosabb szempontjának, az igazságszolgáltatás függetlenségének biztosításához szükséges kritériumokat” tartja. Jelen tényállás alapján elmondható, hogy az uniós költségvetéshez társuló horizontális feljogosító feltétel teljesült.

Papírforma szerint 22 milliárd euró kohéziós alap hívható le, de technikailag csak 10,2 millárd hozzáférhető. Más horizinális feltételek nem teljesülése miatt a támogatás többi része blokkolva van a kondicionalitási eljárásban. A támogatás lehívásának más szakmai-specifikus feljogosító feltételek is vannak, amelyeknek a magyar kormány egyelőre nem tudott eleget tenni. 

Az Európai Bizottság azon túl, hogy figyeli az igazságügyi reform teljesülését, kiemelt figyelemmel fogja ellenőrizni a kiküldött számlák tartalmát nagyrészt a az Európai Parlament felől jövő masszív nyomásgyakorlás miatt. Amennyiben a pénzfelhasználást kritika éri, az utánfinanszírozást egy részét blokkolhatják, ami kihatással lehet egész programokra.

Amíg a szabálytalanságok nem rendszerszintűek vagy nem jelentenek általános kockázatot az unió pénzügyi érdekeire, addig a korrekcióról csak célzatosan specifikus projekteknél fognak döntést hozni. 

(Fotó: Dursun Aydemir / Anadolu/AFP)

 

10:17

A nyudíjasok száma évről évre növekszik, ahogy a várható élettartam is, és egyre kevesebb az olyan aktív korú dolgozó, aki az időseknek nyújtott ellátásra fordítandó összeget kitermeli. Éppen ezért a jelenlegi nyugdíjrendszer fenntarthatatlan, több országban vezetnek be olyan intézkedéseket, amelyek a nyugdíj részleges megadóztatásával járnak.