Európai Bizottság: a Klubrádió elhallgattatása aránytalan és átláthatatlan volt

Kötelezettségszegési eljárás indul Magyarország ellen a Klubrádió pályázatával kapcsolatos kormányzati és hivatali eljárások miatt.

2021. június 9., 17:27

Szerző:

Donáth Anna, a Momentum EP-képviselője Facebook-posztjában reagált. Ebben kiemelte, hogy a közelmúltban kétszer is felhívta az Európai Bizottság figyelmét arra, hogy „a kizárólag fideszesekkel feltöltött Médiatanács a sajtószabadság megvédése helyett a kormány érdekeinek kiszolgálásán és a médiaszabadság korlátozásán fáradozik." Szerinte ez az oka, hogy ugyanez a médiatanács „elutasította a Klubrádió pályázatát, és ezzel a gyakorlatban elhallgattatta az egyik utolsó, független, magyar médiumot".

Az Európai Bizottság ezért kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen. 

A bizottság érvelése szerint a Klubrádió elhallgattatása aránytalan és átláthatatlan volt.

A Bizottság arról ír, hogy szerintük a Médiatanács erősen megkérdőjelezhető indokokra hivatkozva utasította el a Klubrádió frekvenciahasználati kérelmét. Mint írják, a rádió jogosultságának megújítását elutasító határozatai aránytalanok és átláthatatlanok voltak, így sértették az uniós jogot.

Az EB szerint a Klubrádió esetében diszkriminatív módon alkalmazták a magyar médiatörvényt, holott az uniós távközlési szabályok alapelvei között szerepel az arányosság elve és a diszkrimináció tilalma is.

A Klubrádió esete miatt a Bizottság felszólító levelet küldött a magyar kormánynak, amelynek két hónapja van reagálni az EB felvetéseire. Ha a testület nem kap kielégítő választ Budapestről, akkor a Bizottság dönthet úgy, hogy tovább folytatja a jogsértési eljárást, és indoklással ellátott véleményt küld a kormánynak.

„A döntést üdvözlöm, nem állunk meg itt, tovább küzdünk a független magyar médiáért” – kommentálta Donáth az Európai Bizottság döntését.

Az ügy előzményei

A 92,9-es frekvenciára 2014-ben költözött a Klubrádió az addig használt 95,3-ról, elölről kezdve ezzel a korábban elnyert 7 éves jogosultságát a sugárzásra. 2020 végén a Médiatanács nem újította meg a rádió frekvenciahasználati jogosultságát, és elkezdte előkészíteni a pályázatot a 92,9 MHz használatára.

A pályázaton a Klubrádió mellett a Spirit FM-et működtető Közösségi Rádiózásért Egyesület és egy 2020 márciusában alapított cég, az LBK Médiaszolgáltató 2020 Kft. indult – előbbi az ATV-hez, utóbbi Bíró Balázshoz, Andy Vajna egykori médiajogászához köthető.

A pályázaton nem született győztes, a Klubrádiótól hiánypótlást kértek, a másik két pályázatot alaki hibák miatt érvénytelennek találták. A Közösségi Rádiózásért és az LBK által benyújtott jogorvoslati kérelem miatt, annak lezárultáig a frekvenciapályázatot a Médiatanács januárban felfüggesztette. Minderről bővebben korábban írt a Telex.

A Telex beszámolója szerint a Klubrádió még az eredeti, a frekvenciahasználat hosszabbítását megtagadó 2020-as médiatanácsi döntést megtámadta a bíróságon, de az ellenük ítélt februárban, így a rádiónak végül elhallgatott február 14-én éjfélkor.

Bár a Klubrádió azt szerette volna elérni, hogy az eredeti határozat minden pontját semmisítsék meg, és kötelezzék új eljárás lefolytatására a hatóságot, májusban a Fővárosi Törvényszék is a Médiatanács javára ítélt a frekvenciapályázat ügyében.

A Médiatanács három érvénytelenségi ok miatt zárta ki a Klubrádiót, amelyekről a Média 1 korábban már beszámolt, ezek alapján a perben arról kellett döntenie a bíróságnak, hogy

  • ismétlésnek számít-e a Reggeli gyors című műsor ismétlése akkor, ha nem a teljes adást, hanem annak egyes interjúit játsszák le változtatást nélkül,
  • könnyen tisztázható vagy a pályázásból kizáró oknak számít-e az, hogy a pályázatban egy ponton hibásan tüntették fel egy műsor hosszát,
  • elfogadható-e a Klubrádió pénzügyi, üzleti terve.

A bíróság mindhárom kérdésben az NHMM Médiatanácsának adott igazat, és megállapította, hogy a hatóság minden tekintetben teljesen jogszerűen járt el a Klubrádió kizárásakor. Ez alapján a Klubrádió keresetét elutasította, a rádiót pedig 300 ezer forint perköltség és 35 ezer forint illeték megfizetésére kötelezte.

(Kiemelt kép: Vicsek Ferenc főszerkesztő árnyéka a Klubrádió sajtótájékoztatóján a budapesti Symbol gasztronómiai, szórakoztató és kulturális központban 2012. november 15-én. MTI Fotó: Kovács Tamás)