Erős földrengés sújtotta Pakisztánt és Afganisztánt

Erős földrengés rázta meg kedden este Pakisztánt és Afganisztánt, a katasztrófában többen meghaltak.

2023. március 21., 21:26

Szerző:

A pakisztáni fővárosban, Iszlámábádban végzett mérések alapján 6,8-as erősségűre tették a földrengés erejét, míg az amerikai földtani intézet (USGS) mérései szerint 6,5-ös erősségű volt, epicentruma pedig az észak-afganisztáni Badahsán tartományban volt, 40 kilométerre délkeletre Dzsurm településtől és 187,6 kilométeres mélységben.

Pakisztán északnyugati részén, Haibár-Pahtunhva tartományban kilencen meghaltak és harmincan megsérültek a földrengésben a helyi katasztrófavédelem szerint. Az észak-pakisztáni Szvat körzetéből, ahol a kórházak vészhelyzetet rendeltek el, 150 sérültről érkezett jelentés. A kelet-afganisztáni Lagmán tartományból eddig két halottról adtak hírt.

Az Európai Földközi-tengeri Szeizmológiai Központ (EMSC) szerint a földlökéseket ezer kilométeres körzetben érezték Pakisztán, Üzbegisztán, Tádzsikisztán, Kazahsztán, Kirgizisztán, Afganisztán, Türkmenisztán területén, de még az indiai fővárosban, Újdelhiben is. Muzaffarábádban, Kasmír pakisztáni ellenőrzés alatt álló részének székhelyén - ahol 2005-ben egy földrengés több mint 80 ezer életet követelt - szemtanúk beszámolói szerint rémült emberek rohantak az utcákra, sokan közülük a szent szövegekből idéztek.

A Hindukus hegység térségében, az arábiai, indiai és eurázsiai tektonikus lemezek találkozásánál gyakoriak a pusztító földrengések. 2022 nyarán az afgán-pakisztáni határtérségben több mint ezren vesztették életüket egy földrengésben.

 

(Kiemelt képünk illusztráció: Egy ház romjai között varrógép 2023. február 14-én, miután az este az afgán biztonsági erők rajtaütöttek az Iszlám Állam terrorszervezet egyik kabuli rejtekhelyén. Fotó: MTI/EPA)

15:42

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

15:24

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.