Erélyesen tiltakozik a Nagy Imre Társaság az éj leple alatt lebonyolított, sunyi szoborelvitetés ellen

2018. december 28., 13:31

Szerző:

A Nagy Imre Társaság közössége erélyesen tiltakozik névadónk szobrának méltó helyéről, a Vértanúk teréről történő eltávolítása ellen – közölték, miután kiderült: péntekre virradóra, még a sötétben szétszerelték és elszállították Nagy Imre mártír miniszterelnök budapesti, a Vértanúk terén álló szobrát. A kivégzett miniszterelnök emlékét őrző, többek között Mécs Imre egykori halálraítélt nevével fémjelzett társaság most közölte:

– A magunk részéről az utolsó percig reménykedtünk, hogy korábbi tiltakozásaink meghallgatásra találnak, és az elfogult ítélkezés helyett a józan ész fog felülkerekedni – írták.

Ez az éj leple alatt lebonyolított akció nemcsak Nagy Imre, hanem az 1956-os Forradalom többi mártírjának emlékét, még élő résztvevőinek, a vértanúk és hősök családtagjainak érzékenységét is sérti. Érthetetlen számunkra, miért tartották szükségesnek a Kossuth térről és környékéről valamennyi 56-os emlékhely eltávolítását, hiszen forradalmunkat minden számottevő politikai erő rendszerváltásunk előképének tekinti – fogalmaztak.

A Nagy Imre Társaság péntek délután 5 órakor a szobor hűlt helyén, a Demokratikus Koalícióval és az MSZP-vel közös demonstrációt tart, amelyen beszédek mellett gyertyagyújtást terveznek.

2023. április 2., 08:30

Az ukrán-magyar határszakaszon 5757-en léptek be Magyarországra szombaton, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 4629-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek, tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) vasárnap az MTI-t.